Wijnen uit Lombardije

Lombardije is een noordelijk gelegen gebied dat niet heel erg geschikt is voor wijnbouw. Toch is er een gebied dat wereldfaam heeft gemaakt. Dat is Franciacorta met misschien wel de beste mousserende wijn van heel Italië!

Selva Capuzza Lugana Menasasso

Streek: Lombardije Jaargang: 2013 Druiven: Turbania

Een oude Lugana met houtrijping . Alleen Selva Capuzza doet dat.. De druiven voor deze… Lees meer
 21,95

Selva Capuzza Lugana Selva

Streek: Lombardije Jaargang: 2019 Druiven: Turbania

Lugana met een duidelijk eigen karaktertje Je hebt Lugana wijnen in veel soorten en typen.… Lees meer
 17,95

Rosa dei Frati, Cà dei Frati DOCG

Streek: Lombardije Jaargang: 2020 Druiven: Groppello, Barbera, Marzemino, Sangiovese

Rosé van tophuis Cà dei Frati. Een gewaagd alternatief voor rosé uit Frankrijk. Wie durft… Lees meer
 17,65

Ca’ del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige

Streek: Lombardije Jaargang: non vintage Druiven: Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Nero

De Ca’ del Bosco Franciacorta  Cuvée Prestige DOCG is een heerlijke mousserende wijn. Perfect als  feestelijk… Lees meer
 35,99

Brolettino – Cà dei Frati

Streek: Lombardije Jaargang: 2016, 2018 Druiven: Turbania

Cà dei Frati Brolettino is de premium wijn van de producent uit Lugana. Nog beter… Lees meer
 23,57

Cà dei Frati Ronchedone Vino Rosso

Streek: Lombardije Jaargang: 2017 Druiven: Cabernet Sauvignon, Marzemino, Sangiovese

  Azienda Agricola Ca ‘Dei Frati Soms kom je in Italië wijnen tegen van topkwaliteit,… Lees meer
 25,27

Franciacorta Monzio Compagnoni DOCG

Streek: Lombardije Jaargang: 2016 Druiven: Chardonnay, Pinot Nero

Misschien wel lekkerder dan Champagne….. Deze Franciacorta Monzio Compagnoni is echt een ontdekking!  Een mousserende… Lees meer
 14,99

Wijnen uit Lombardije

Lombardije, gelegen in de driehoek Milaan-Bergamo-Brescia is niet geheel geschikt voor wijnbouw. Het noorden van Lombardije wordt gedomineerd door de Alpen, maar de grote meren spelen ook een enorme rol bij de klimaatomstandigheden in de regio. Lago di Como, Lago d’Iseo, Lago Maggiore en Lago di Garda zorgen ervoor dat het klimaat in de regio iets wordt getemperd. Echter alleen op de zuid-hellingen van Lombardije komen de druiven tot volledige rijpheid.  Hun “unique selling point ” komt uit Franciacorta, een als een Champagne gemaakte wijn die een uitstekende kwaliteit kan bereiken. En met een betere prijs kwaliteit verhouding dan de dure merken uit de Champagne.

Franciacorta

De belangrijkste uitzondering is de Franciacorta DOCG. Een mousserende witte wijn en misschien wel de beste van Italië. Net als de Champagne, krijgt de Franciacorta een tweede gisting op de fles. Deze ‘traditie’ bestaat sinds 1961, toen Guido Berlucchi– destijds één van de belangrijkste wijnmakers van de regio – zijn eerste mousserende wijn maakte. Het was een doorslaand succes. Niet alleen de methode maar ook de druiven zijn ‘afgekeken’ van de Champagne: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc en soms een beetje Pinot Gris. Doordat Lombardije warmer en zonniger is dan de Champagne, hebben deze Italiaanse ‘Champagnes’ een relatief wat rijkere  smaak en dankzij hun kalkrijke grond toch de strakke mineralige touch die het ‘the nearest thing to’ champagne maakt.

Onze Franciacorta Monzio Compagnoni is een prachtig voorbeeld hiervan. Toch die extra klasse op tafel. Franciacorta is de eerste mousserende wijn in Italië die een welverdiende DOCG-kwalificatie kreeg. Absoluut het beste aperitief wat Italie kan bieden.  Wie eenmaal Franciacorta heeft ontdekt, is fan van deze wijn.

Rode wijnen uit Lombardije:

Een bekende is de Valtellina Superiore die  sinds 1998 pas het DOCG keurmerk heeft. De druif hier is de Chaivenasca. Die ken ik niet,  zul je denken, dit is echter een synoniem voor de wel bekende Nebbiolo.  De Chiavennasca is de trots van Valtellina.