☰ MENU
Menu

Moscato d'Asti

Moscato d’Asti is een van de bekendste mousserende (witte) wijnen van Italië. De wijn kenmerkt zich door een zachte bubbel (‘frizzante’ in het Italiaans, de spumante heeft een sterkere mousse), een laag alcoholpercentage (slechts 4,5 tot 6,5 procent) en is licht tot tamelijk zoet. Door deze eigenschappen wordt de wijn vaak ingezet als dessertwijn en aperitief. Hij is erg fijn bij een Fruitsalade, Bruidstaart of gebruik hem eens als basis voor een zoete sabayon voor over uw zomerfruit.
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Showing all 2 results

Moscato d’Asti is een zoete, licht mousserende, alcoholarme wijn uit de Asti, Piemonte, Noordwest-Italië. Zoals de naam al doet vermoeden, maakt men de wijn van Moscato-druiven die men in wijngaarden nabij de stad Asti.  Hij valt onder de hoogste productiecategorie van Italië: DOCG. Klassieke Moscato d’Asti wijn is opmerkelijk aromatisch, gekenmerkt door bloemige aroma’s met tonen van perzik, abrikoos en vers druivensap.

Het kan nauwelijks meer verschillen van de andere iconische wijnstijl van Piemonte – de robuuste, rode Barolo.  Toch is het ook een van de beroemdste en populairste wijnen van Italië.

De druivensoort Moscato Bianco (Muscat Blanc à Petits Grains) is al eeuwenlang thuis in Piemonte. De stad Asti behoudt zijn belang in Moscato vandaag. Gelegen in het hart van het productiegebied van Moscato d’Asti. De officieel erkende subzone van de productie van Moscato d’Asti. Hier is de thuisbasis van verschillende opmerkelijke wijnhuizen.

De variëteit Moscato Bianco is ook bekend onder het lokale synoniem “Moscato di Canelli”.

Moscato gebrukt men overal in de Middellandse Zee en maakt zowel droge als zoete wijnen. Typisch gekenmerkt door scherpe, frisse, bloemige, druivenaroma’s.  Echter zelden toegeschreven aan het maken van “serieuze” wijnen. Vaak in een hokje geplaatst vanwege zijn rol in luchtige, toegeeflijke stijlen, waarvan Moscato d’Asti een goed voorbeeld is.

Het hierboven beschreven gebied produceert ook de vergelijkbare Asti Spumante-stijl, ook gemaakt van Moscato Bianco-druiven en vaak verward met Moscato d’Asti. Er zijn verschillende subtiele verschillen tussen Moscato d’Asti en Asti Spumante.

Mousserend friszoet uit Asti

Moscato d’Asti is halfzoet witte wijn , heel zacht sprankelend en heeft een alcoholpercentage van rond de 5-6 procent. Asti Spumante is iets droger, volledig sprankelend en een alcoholgehalte van bijna 9 vol.%.

De kracht van de sprankeling staat hier centraal en is misschien wel de gemakkelijkste manier om onderscheid te maken tussen de twee wijnen. In het Italiaanse taalgebruik voor mousserende wijn is Moscato d’Asti “frizzante” (met een druk van minimaal één atmosfeer), terwijl Asti Spumante “spumante” is (min. vier atmosfeer druk).

Officieel mag de wijn zelf de druk van 2,5 atmosfeer niet overschrijden – een van de redenen waarom deze wijnen soms worden verzegeld met een standaard kurk.

De Moscato-stijl die we vandaag kennen, zou in de 16e eeuw zijn gemaakt door Giovan Battista Croce, die zijn fortuin verdiende met het maken van sieraden voor de adel van Savoye. Croce bezat een wijngaard in de heuvels boven Turijn en experimenteerde met manieren om zoete wijnen te produceren.

De stijl die hij uiteindelijk creëerde, is blijvend populair gebleken. Het productieproces voor Moscato d’Asti is heel anders dan dat van champagne, of een van ‘s werelds serieuzere mousserende wijnen. Het is niet gemaakt in de méthode traditionnelle en is op geen enkel moment op fles gefermenteerd; de sprankeling komt volledig van de fermentatie in tanks onder druk.

De Asti methode

De techniek die men gebruikt om Moscato d’Asti te maken, staat bekend als de “Asti-methode”. Zodra de Muscat-druiven zijn geoogst, worden ze ontsteeld en geperst – zo snel en voorzichtig mogelijk om de delicate bloemige aroma’s te behouden.

De resulterende most wordt gefilterd en gekoeld bewaard totdat het nodig is. De wijn is gemaakt door batches van deze most te vergisten in tanks onder druk, vaak bij lage temperaturen om de vergisting te beheersen.

Terwijl gisten de druivensuikers omzetten in alcohol, komt koolstofdioxidegas vrij als bijproduct. Gezien zowel de onder druk staande aard van het vat als het feit dat gassen beter oplosbaar zijn bij lagere temperaturen, vangt men een grotere hoeveelheid van dit gas dan normaal in de wijn, waardoor de allerbelangrijkste sprankeling ontstaat.

Wanneer het alcoholpercentage rond de vijf procent komt (officiële voorschriften stellen dat Moscato d’Asti tussen 4,5 en 6,5 procent alcohol moet zijn), koelt men de wijn geforceerd en/of opnieuw gefilterd, waarbij men de gisten dood en de gisting stopt. Het resulterende product is een zoete, licht sprankelende, geparfumeerde Moscato d’Asti.