Italië

Op Italiaansewijnwinkel.nl hebben we een groot assortiment wijnen uit Italië. Uit alle regio’s en in alle prijsklassen. Ga op ontdekkingstocht door onze selectie Italiaanse wijnen. De wijnen zijn op voorraad. Dus snelle levering.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–16 van de 418 resultaten wordt getoond

De eet- en wijntraditie in Italië is wereldberoemd. Italië heeft als wijnland een rijke geschiedenis en cultuur, een gevarieerde productie van druivenrassen en wijnstijlen.

Italië is een van de grootste en belangrijkste wijnproducerende landen ter wereld, met een lange geschiedenis van wijnbouw die teruggaat tot de Etruskische en Romeinse tijden. Het land heeft een gevarieerd klimaat en landschap, waardoor het een enorm scala aan druivenrassen kan verbouwen en wijn kan produceren die varieert van licht en fris tot rijk en complex.

Italië heeft 20 wijnbouwgebieden die elk hun eigen unieke wijnstijlen en -tradities hebben. Enkele van de meest bekende wijnbouwgebieden zijn Toscane, Piemonte, Veneto, Sicilië en Puglia. Deze regio’s produceren enkele van de meest prestigieuze wijnen ter wereld, waaronder Chianti, Barolo, Brunello di Montalcino, Amarone en Prosecco.

Er zijn meer dan 500 inheemse druivenrassen in Italië, wat het land uniek maakt in vergelijking met andere wijnproducerende landen. Enkele van de meest populaire en bekende druivenrassen zijn Sangiovese, Nebbiolo, Barbera, Montepulciano, Vermentino, Trebbiano, Moscato en Pinot Grigio.

Italië is niet alleen bekend om zijn hoge kwaliteit wijnen, maar ook om zijn diversiteit aan stijlen en prijspunten. Van eenvoudige tafelwijnen tot wijnen van wereldklasse, Italië heeft voor elk wat wils.

Italië is ook beroemd om zijn wijn- en eetcultuur, waarbij wijn vaak wordt gecombineerd met regionale gerechten om de smaken en aroma’s van beide te verbeteren. Dit heeft bijgedragen aan de reputatie van Italië als een van de beste gastronomische bestemmingen ter wereld.

Kortom, Italië is een fascinerend wijnland met een rijke geschiedenis en cultuur, een gevarieerde productie van druivenrassen en wijnstijlen, en een eet- en wijntraditie die ver terug gaat in de tijd. Het is een must-visit bestemming voor elke wijnliefhebber die op zoek is naar een onvergetelijke ervaring.

Geografisch heeft Italië ook alles in huis om een uitgebreid assortiment prachtige wijnen te maken en dat doet het ! Helllingen, een grote bodemdiversiteit , zonneschijn, een gematigd klimaat, allemaal essentiële zaken voor goede wijnbouw bezit Italië meer dan elk ander land. Geen enkel ander land kan zich er op beroemen dat het wijnbouw heeft in letterlijk alle gewesten. In Italië is dat van het hoge noorden tot in het diepe zuiden.

Wijnregio’s:

Italie is ingedeeld naar 5 klimaatzones met elk hun eigen regio’s. De Alpen en de Apennijnen zijn hiervoor bepalend

Noord:

 • Pïemonte
 • Valle d’Aosta
 • Lombardije
 • Trentino-Alto Adige
 • Veneto
 • Friuli- Venezia- Giulia

Centraal:

 • Emilia-Romagna

West:

 • Liguria
 • Toscane
 • Umbrie
 • Campanië
 • Basilicata
 • Calabrië

Oost:

 • Marken
 • Abruzzen
 • Molise
 • Apulië

Eilanden:

 • Sardinië
 • Sicilïe

Lokale tradities

Italië is eeuwen lang een land geweest van onafhankelijke regio’s met elk hun hele eigen kenmerken.  Ook in de keuken en in de wijnbouw. Invloeden van buitenaf worden vaak mar nauwelijks toegestaan. Toch zien dit in de wijnbouw steeds meer gebeuren.

Een mooi voorbeeld is de gigantische hoeveelheid autochtone druivenrassen. Er zijn er ongeveer 350 geoorloofd of verplicht binnen de bestaande appellaties maar het aantal rassen bekend gaat daarover ver overheen richting de 1000.

Van al die rassen verdienen er minstens twee een speciale vermelding: Nebbiolo en Sangiovese. De eerste gedijt alleen maar in Piemonte en is onlosmakelijk verbonden aan de Barolo wijnen.  De tweede is in meerdere delen van het land aangeplant, maar dankt zijn bekende reputatie aan de vooral aan de Chianti uit Toscane. Beide geven beroemde rode wijnen van internationale bekendheid.  Daarnaast is er een veelheid aan lokale rassen die nergens anders voorkomen. Tja, Noem ze maar op: Cattaratto, Cortese, Corvina, Dolcetto, Rossese, Turbania, Garganega , Sussumanielo, en de Refosco con Peduncole rosso. Tja, wie kent ze niet…. een eindeloze lijst, het gaat maar door…..

Etikettering

Italië kent een duizelingwekkend aantal individuele wijnen en herkomstbenamingen. Ze zijn na de nieuwe wijnwet van  1992 onder te verdelen in vier categorieën:

– Vino da Tavola (VdT) – Benaming voor soms eenvoudige wijnen op basisniveau echter ook experimentele topwijnen in bepaalde gevallen in het verleden, maar die zijn tegenwoordig meestal geklasseerd als IGT of zelfs als DOC. Een mooi voorbeeld is de topwijn Sassicaia van Tenuta san Guido. In de jaren ’70 op de markt gekomen als Vino da Tavola omdat men werkte met buitenlandse druivenrassen. In de loop van de jaren klom deze wijn op tot een geheel eigen DOC. Uniek in Italië .

– Indicazione Geografica Protetta (IGP) – Een soort tussencategorie voor experimentele wijnen die om de een of andere reden niet in aanmerking komen voor een traditionele DOC (zie hierna), bijvoorbeeld omdat men niet-traditionele druiven gebruikt of ongebruikelijke vinificatietechnieken toepast. In theorie heeft een IGP niet de status van een DOC, maar de markt beslist anders. Met name bij veel wijnen van niet-traditionele druivenrassen, die nu in heel Italië zijn aangeplant. In deze wijnen zien we vaak de  Franse Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Chardonnay oa terug. Het is goed om te weten dat IGP-wijnen regelmatig de kwaliteit van DOC-wijnen evenaren en gaan daar soms nog overheen. De producent is dan alles bepalend.

– Denominazione di Origine Controllata (DOC) – De klassieke Italiaanse herkomstbenaming, vergelijkbaar met de appellation contrôlée in Frankrijk op betrekking hebbend op vaste wijnwetgeving.  Regels zijn er voor allerlei wijnbouw disciplines zoals o.a. de begrenzing van de streek, toegestane druivensoorten, rendementen en productietechnieken.

– Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) – In theorie de eredivisie van Italië met strengere regels dan voor de ‘gewone’ DOC. De keuze van de gebieden laat echter ruimte voor enige twijfel.

Prosecco ??

Een mooi voorbeeld om hierbij te noemen is de bekende Prosecco. Deze bestaat er als een DOC echter  ook nog eens al een DOCG. Bij de DOCG moet de wijn gemaakt zijn van de Glera druif en veplicht komen uit de regio Conegliano- Valdobbiodene. Bij de DOC mag er ook een andere druif aan te pas komen en uit een veel groter gebied komen, Dat moet je dan maar net weten!

Appassimento

Op het gebied van vinificatietechnieken biedt Italië eveneens een grote diversiteit. Een van de meest in het oog springende gebruiken is het laten indrogen van al geplukte druiven. Deze techniek wordt de Appassimento techniek genoemd , vroeger alleen voor enkele recioto wijnen, echter tegenwoordig zien we het zeer veel met vooral soepele wijnen uit Veneto en uit Apulië. Het staat dan ook voor en door hun bekendheid ook oificaal op het etiket vermeld. Het jammige van de wijnen spreekt veel mensen aan en daardoor zijn ze zeer populair in onze webshop. Een mooi voorbeeld is de Neropasso wijn.

In combinatie met een streeknaam kom je regelmatig de term Classico tegen. Het gaat dan om het oorspronkelijke kerngebied van een DOC dat meestal ook de beste kwaliteit oplevert.Riserva slaat op wijnen van superieure kwaliteit met een verplichte rijpingsduur. Hoe lang hangt af van de afzonderlijke DOC(G)’s.