In Italië heet deze druif Pinot Grigio, in Frankrijk Pinot Gris en in Duitsland is de druif bekend onder de naam Rülander. In de Elzas heette deze druif de afgelopen twee eeuwen Tokay d’Alsace, maar die naam is inmiddels verboden door de Europese Unie.

De kleur van de druif kan heel verschillend zijn. In de meeste gevallen is het iets tussen grijzig blauw en bruinachtig roze. De kleur van de wijn kan waterig bleek maar ook teer roze zijn. De smaak is sterk afhankelijk wat de wijnmaker met zijn wijn wil bereiken. De smaak kan rijk, weelderig, vet of bij olieachtig zijn. Maar ook slank, fris, levendig en zelfs tintelend zijn.

Van zichzelf produceert de pinot gris veel suikers als de druif de kans krijgt om volledig te rijpen. Dit kunnen dan logge, spanningsloze wijnen zijn. In Italië houdt men daar (helemaal!) niet van en daarom worden de druiven daar vroeg geplukt om de dan nog aanwezige zuurgraad te behouden. Daardoor mist Italiaanse Pinot Grigio wijn echter wel het rijke en weelderige van de druif.

Pinot Grigio