Rode wijn

Op Italiaansewijnwinkel.nl hebben we een groot assortiment van de lekkerste rode wijnen uit Italië. De wijnen hebben we direct op voorraad en zijn per fles te bestellen. Makkelijk en veilig online bestellen en snel bezorgd.

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–16 van de 34 resultaten wordt getoond

Italiaanse rode wijnen zijn er in vele soorten en maten. En daarbij hebben ze toch allemaal die typische eigen signatuur. Authentiek! Een Italiaanse wijn pik je er zo uit.  De altijd aanwezige kers, het bittertje op het eind en het immer aanwezige pittige zuurtje. En tegelijkertijd, zoveel druiven, zoveel soorten. Gelukkig hebben we bij Italiaansewijnwinkel.nl ze duidelijk in gedeeld met een handig kaartje. Zoek op druif en u krijgt gelijk een uitgebreid aanbod te zien. Toch die Ripasso want die is toch zo lekker? U vindt bij ons het grootste assortiment.  

De ongelooflijk gevarieerde topografie van Italië is verantwoordelijk voor het wijnparadijs waar we vandaag van genieten. Elke Italiaanse regio is actief op wijngebied de wijnhandel en biedt een reeks aan diverse tradities, terroirs en klimatologische verschillen. Bovendien zijn er eindeloze mogelijkheden om bijna elke druivensoort die de mens kent te verbouwen vanwege het mozaïek van grondsoorten, wijngaardverhogingen, microklimaten en aspecten. Als gevolg hiervan zijn generalisaties over Italiaanse wijn onmogelijk.   

Toch tegelijk zijn de krachten van globalisering en standaardisatie aanwezig in Italiaanse wijngaarden wat betreft rode druiven. Bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon arriveerde al in het begin van de 19e eeuw. Echter in de 20e eeuw rekenden veel regio’s op het gemakkelijke geld dat verdiend kon worden met alomtegenwoordige wijnstijlen zoals rassen Merlot en ook Syrah. De Super Toscaanse revolutie van de jaren zestig en zeventig heeft onmiskenbaar een overdaad aan uitzonderlijke wijnen voortgebracht, vaak gebaseerd op de klassieke Bordeaux-melanges. 

 Maar in de 21e eeuw is Italië echter teruggekeerd naar zijn roots. Een wereldmarkt die steeds meer verzadigd raakt met internationale variëteiten is niet langer het commerciële nirvana voor Italiaanse telers. Consumenten gaan weer op zoek gaan naar verschillen en authenticiteit in hun wijnkeuzes. Natuurlijk zullen er altijd internationale wijnstijlen zijn die in Italië worden gemaakt – de beste voorbeelden zijn inderdaad geweldige wijnen.  

Echter de echte opwinding komt tegenwoordig met het verkennen van, voor velen, nog onbekende druiven zoals Negroamaro, Nerello Mascalese, Teroldego, Lagrein en Montepulciano wachten allemaal om ontdekt te worden. Na een langzame start wordt Italië wakker met de absolute en onmiskenbare waarheid; zijn toekomstige succes hangt af van het omarmen van zijn verleden. 

Leren over Italiaanse wijn kan verwarrend zijn omdat er meer dan tweeduizend verschillende wijnetiketten zijn in twintig verschillende regio’s van het land. Tenzij je de moeizame reis wilt ondernemen om je een weg te banen door tweeduizend wijnen, kun je de basis van Italiaanse rode wijn leren door je bijvoorbeeld te concentreren op drie regio’s: Toscane, Piemonte en Veneto. 

Toscane is de thuisbasis van Chianti 

Denk aan die met stro bedekte fles, die je zou kunnen vinden in Italiaanse restaurants of als vervanging voor kandelaars? Deze afbeeldingen hebben bijgedragen aan het idee dat Chianti een goedkope wijn. Misschien in een diep verleden maar niets is minder waar. Een goede chianti kost wat en is zijn geld dubbel en dwars waard.   

Maar wat is het verschil tussen de soorten Chianti? Wat is de beste Chianti?  

 De basis Chianti is smakelijk, lekker veel bosfruit, en pittige zuurtjes.Soepel. Heel prima te betalen. Fantastisch voor bij de pizza of gewoon bij een pasta Bolgnese. 

Chianti Classico. Dit is duidelijke serieuzer.  Deze wijn moet worden gemaakt uit een specifiek gedeelte van de Chianti streek komen. Strengere eisen, intenser, wat tannines en in veel gevallen houtrijping. Hier moet je wel een vleesje bij eten.  

Chianti Classico Reserva: De wijn moet minimaal twee jaar op vat en drie maanden op fles rijpen. Slechts een vijfde van alle Chianti-productie is Chianti Classico Riserva. Deze wijnen zijn compleet en ook minstens een 5-tal jaren te bewaren. Vaak unieke wijnen.  

 Koop altijd het type Chianti dat u het lekkerst vindt – laat niemand u vertellen dat de ene beter is dan de andere. De enige manier om erachter te komen is door de wijnen zelf te proeven; er is nogal wat variatie in Chianti. Kiezen maar !! 

Wat is de beste wijn van Italie?  

Dat is natuurlijk een onzinnige vraag. Die is er niet! Maar…. Brunello di Montalchino – is gemaakt met 100% Sangiovese en heeft de hoogste DOCG-classificatie van Italië. Veel wijncritici noemen de Brunello wel eens de beste wijn van heel Italië, maar je zult het natuurlijk zelf moeten proberen om te zien of je het ermee eens bent. Deze Italiaanse rode wijn heeft een hoge zuurgraad, hoge tannines en stevig karakter. Daarbij zult u ze nooit in de opruimingsvakken vinden. Stevig geprijsd maar ook weer jaren te bewaren en dubbel en dwars waard. De Brunello zal waarschijnlijk meer veroudering (vijf tot tien jaar) nodig hebben voordat hij zijn hoogtepunt bereikt, maar het is het wachten waard. 

Vino Nobile di Montepulciano – Dit is een rode wijn op basis van Sangiovese met fruitige smaken zoals kersen, pruimen en ander donker fruit. U vindt er ook tonen van kruiden. 

Barolo is de koning der wijnen  

Wie van rood, complex en stevige tannines houdt (en het kan en wil betalen) drinkt Barolo. Maar oh. Een gerijpte barolo van een jaar of 10 te mogen drinken is wel een haast een religieuze ervaring. Maar wat is er nu zo bijzonder aan dit Italiaanse vocht? 

Barolo is in ieder geval geen wijn voor slappe kereltjes.  Dit is een echte gastronomische wijn, met pittige tannines en behoorlijk wat zuur. Afkomstig uit de Noord-Italiaanse regio Piemonte en gemaakt van de Nebbiolo druif. De lichte kleur kan je misschien wat misleiden maar de smaak is krachtig en de geur zeer complex. Een wijn met behoorlijke bite waar ook een stevige kaas of een stoofschotel van wild zwijn moet naast staan.  

Bij ons in Casadel vino heb je al snel een goede te pakken, een met diepgang en finesse, met mooie tannines. Met verfijnde geuren en smaken van zoethout, tabak, kruidnagel en leer. Maar ook geurende roos, munt, bittere kersen, bramen en gedroogd fruit. Je blijft eraan ruiken. En zo’n flesje wordt in de loop der jaren alleen maar lekkerder. 

 Als laatste noemen we hier de regio Veneto met als beroemde rode wijn uiteraard de Amarone en zijn kleine broertje de Ripasso.  

Ripasso? Wat is een Ripasso?  

Ripasso is eigenlijk een methode om een ‘gewone’ Italiaanse Valpollicella wijn iets beter te maken met de schillen van de Amarone wijn. Zonder Amarone kan de Ripasso niet geboren worden… 

Letterlijk betekent Ripasso: gepasseerd! De basis Valpolicella wordt opnieuw gefermenteerd door de uitgeperste schillen van de Amarone toe te voegen, nadat deze zijn uitgedroogd en gefermenteerd. 

In de schillen bevinden zich nog wat van de stoffen, met name glycerine en aromatische verbindingen, die Amarone zijn diepe geur en krachtige smaak geven. Deze ingedroogde druiven worden nadien toegevoegd aan wijn die juist uitgegist is. Op deze wijze ontstaat dus een tweede gisting. 

Het verschil is merkbaar; een Ripassowijn is in de regel voller en intenser dan een gewone Valpollicellawijn en ook in kwaliteit zijn er sprongen vooruit gemaakt. 

Dat deze Ripassowijn wat meer kost dan een reguliere Valpollicella is niet zo gek. Koop eens een ‘gewone’ Valpollicellawijn en een Ripassowijn bij Italiaansewijnwinkel.nl en proef ze eens naast elkaar. Dan kan u goed het verschil proeven en het is ook nog eens leuk, want u kunt met deze wijninformatie goed voor de dag komen bij uw wijnvrienden en wijn vriendinnen.