Mousserende wijn

Mousserende wijnen noemen ze in Italië ‘Bollicine’ (bubbels). De beste Prosecco, Spumante, Frizzante, Franciacorta en Moscato d’Asti uit Italië vind je natuurlijk bij italiaansewijnwinkel.nl!

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–16 van de 32 resultaten wordt getoond

De Italianen zijn een opgewonden volkje! Veel handgebaren maar je ziet het ook terug in hun gewone leven.  Maar het leven dient hier ook natuurlijk gevierd te worden. En het liefst zo bruisend genoeg. Prosecco is de ultieme Italiaanse terras- en aperitiefwijn. Je kunt in iedere bar, op elk uur wel iemand een glaasje mousserende wijn zien drinken. Zacht bruisend, bloemig van geur, fris en een tikje zoet van smaak. De perfecte verbeelding van la dolce vita. Daar zouden wij wel wat van kunnen leren. Het lijkt er ondertussen dat wij hier in Noord-Europa ook beginnen te begrijpen. De prosecco verkoop vliegt hier in Nederland langzamerhand ook de “padella” ofwel pan uit! Afgelopen jaar steeg de verkoop weer met 13%. Sterker nog… Zes jaar geleden overtrof de Prosecco-productie en verkoop de champagne voor het eerst. Veel mensen prefereren deze Italiaanse versie zelfs boven originele Champagne, omdat in Italië de druiven mooier rijpen dan in de streek waaruit de Champagne afkomstig is. Hierdoor doet de wijn voller en zachter aan. Daarbij zijn er nog heel veel meer andere mousserende “prodotti”. Wat te denken van Spumante, Frizzante, Moscato d’asti, Franciacorta en zelfs de onterecht verguisde Lambrusco.  Laten we ze eens even nader onder de loep nemen. Want anders ziet u door de flessen de druiven niet meer!   

Wat is het verschil tussen Prosecco, Spumante, Frizzante?  

 Prosecco komt voort uit het steile heuvellandschap rondom het plaatsje Conegliano, zo’n 50 kilometer pal ten noorden van Venezia. Al eeuwenlang werd hier stille witte wijn uit de Prosecco-druif gemaakt toen wijnproducent Antonio Carpenè op het idee kwam van een mousserende variant. Zijn Prosecco was een onmiddellijk succes in de elegante bars rondom de Piazza San Marco in Venezia en van daar uit volgde een snelle verspreiding over heel Italië. Prosecco is eigenlijk een DOC zoals de Franse champagne dat ook is: de wijn mag alleen de benaming Prosecco dragen, als hij gemaakt is in het Prosecco gebied in de regione Veneto. De wijn kan als vino frizzante of als spumante worden gemaakt. Het verschil zit hem in de koolzuurdruk en zijn bubbels. Om het moeilijk te maken ligt In het hart van de in noordoost Italië gelegen Prosecco-streek Cartizze, een heel klein gebied waar de top van de Prosecco vandaan komt, namelijk de Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG. Dus de DOCG is, in principe altijd een betere kwaliteit en moet latijd van de Glera druif zijn gemaakt.  

Een Spumante is de Italiaanse kwaliteitsbenaming voor een italiaanse mousserende wijn die ten minste 11% alcohol bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn lichter mousserend is. Deze variant bevat minder koolzuur doordat hij zijn tweede gistingsproces niet op de fles, zoals de Spumante, maar in roestvrijstalen tanks ondergaat. Doordat deze bereidingsmethode minder arbeidsintensief is, is de wijn ook goedkoper. Spumante is er in twee versies: droog en halfzoet. De laatste ontstaat door temperatuurregulaties waardoor tijdens het rijpingsproces niet alle suiker in alcohol wordt omgezet en de wijn lichtzoet blijft. Een mooi voorbeeld is de Moscato d’asti. Heerlijk voor bij een panna cotta met een lichte fruit salade. Wie denkt dat Prosecco alleen maar een zomerdrankje is, moet in het najaar of winter tijdens het weekeinde maar eens een fles laten knallen. Wie weet zorgen de Italiaanse bubbels voor een beetje zomergevoel of heimwee naar bella Italia.   

Franciacorta, the closest thing to Champagne 

Wanneer we voor echte kwaliteit willen gaan, dan komen we toch bij Franciacorta uit! Het summum op het gebied van Italiaanse mousserende wijnen. Een mousserende wijn uit de Noord-Italiaanse regio Lombardije, tussen Milaan en Verona bij het lago d’Iseo.  Al jaren wordt hier op hoog niveau gewerkt aan een heel interessante bubbel die in Nederland helaas nog vrij onbekend is. De druivenrassen die je in de Franciacorta-regio veel tegenkomt en die mogen worden gebruikt bij de productie van franciacorta zijn Chardonnay, Pinot Nero en Pinot Bianco. Franciacorta is bijzonder omdat het net als champagne gemaakt wordt volgens de méthode traditionelle, dus met een tweede gisting op fles, wat een kostbare methode is om mousserende wijn te maken. In Italië noemt men deze methode de metodo classico.  Daar komt in het geval van franciacorta nog eens bij dat de wijn minimaal 18 maanden moet rijpen. Tel daarbij op: dezelfde druiven als in het champagne gebied en ook fors veel kalk in de bodem! Het begint hier wel erg op strakke champagnes te lijken. Tegenwoordig is het gebied een waar toonbeeld van luxe met veel moderne grote wijnhuizen, golfbanen, spa’s en alles wat er bij een luxe product zoals Franciacorta hoort. Franciacorta heeft de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), de hoogste in Italië. 

 Lambrusco, wat is dat nou eindelijk?  

In Italië worden veel verschillende mousserende wijnen gemaakt. Bekend, maar niet altijd populair is de Lambrusco. Een rode mousserende wijn die in Italië populair is bij een lichte lunch. Lambrusco is niet alleen een zoete wijn. Ondanks dat hij bekend staat om zijn zeer zoete stijl, maakt Lambrusco naast de zeer zoete wijn ook uitstekende droge wijnen. Lambrusco komt uit het district EmiliaRomagna in Italië. Deze wijn is gemaakt van de Lambruscodruif en het is een rode mousserende wijn. Dit komt doordat bij de vinificatie de tweede gisting in een gesloten tank heeft plaatsgevonden. Aangezien het vroeger massaal werd geproduceerd, ging de kwaliteit vaak verloren. Er zijn zelfs ook witte en rosé Lambrusco’s.  Tegenwoordig zijn steeds meer Italiaanse wijnmakers bezig om kwaliteit op de markt te brengen. Deze Lambrusco’s zijn geweldig om te drinken en ook nog eens te verkrijgen voor hele goede prijzen. Goed bezig daar en zeker het uitproberen waard! 

Tegenwoordig zijn de beste Lambruscos droog (secco) en nauwelijks zoet (semisecco) en worden ze bijna altijd in een semi-sprankelende, frizzante stijl gemaakt. 

Andere mousserende wijnen die bekend zijn, zijn de  Moscato d’Asti (zoet, licht alkoholisch) en de minder bekende Brachetto (rode fris zoete mousserende wijn) Kortom… c’è uno spumante per tutti. Voor iedereen is er een mooie bubbel.