Dessert

Alle 8 resultaten

ZOEKFILTER
Categories
Wijnen per land en streek
Italië (8)
Sicilië (2)
Marsala (1)
Piemonte (2)
Brachetto d'Acqui (1)
Toscana (Toscane) (2)
Vin Santo (2)
Puglia (1)
Abruzzo (Abruzzen) (1)
Prijs
Druif
Brachetto (1)
Catarratto (1)
Grillo (1)
Insolia (1)
Malvasia Bianco (2)
Montepulciano (1)
Moscato (2)
Primitivo (1)
Sangiovese (1)
Trebbiano (2)

Italiaanse dessert wijnen
In Italië zijn ze gek op desserts! Daar passen de Italiaanse dessert wijnen heel goed bij.

Het grote aanbod aan druivenrassen zorgt ervoor dat Italië niet alleen een leverancier is van alleen maar droge wijnen. Door de gemiddelde temperatuur alsook vele zonneuren zijn er met specifieke druiven ook uitmundende zoete Italiaanse dessertwijnen te maken. De wijnen hebben vaak een een hoog suikergehalte (met gemak 200gr/l of meer)  en ook een ietwat hoger alcohol gehalte. In combinatie met een dessert of met gebak doen ze het uitstekend. Tegelijkertijd zijn er ook veel varianten zijn die als aperitief dienst kunnen doen. En laten we ook absoluut niet de combinatie met die typische Italiaanse kaassoorten als Pecorino, Parmeggiana vergeten!  Het water loopt ons al in de mond!

Italiaanse strowijnen

Wanneer we voor een dessertwijn Italië onder de loep nemen, komen we al snel uit bij de zogenoemde strowijnen. Zij worden gemaakt van gedroogde druiven. Vroeger werden zij vaak op stro gedroogd, vandaar dan ook hun benaming. Tegenwoordig gebeurt dit in goed geventileerde en geklimatiseerde ruimte. Het drogen van de druiven zorgt ervoor dat het vocht verdwijnt. De druif heeft hierdoor een hoger suikergehalte maar wanneer men dit niet benut tijdens de vergisting dan blijft het als restsuiker achter.  Dat is overigens ook meteen de reden waarom deze Italiaanse dessertwijn eerder als aperitief of tijdens het natafelen wordt gedronken.We kennen deze techniek natuurlijk van de droge Amarone wijn. Echter wat velen niet bekend is dat deze droge versie is een afgeleide van de zoete oerversie: De Recioto. Hier bewaart juist men de restsuiker. Zwoel, rijk en sexy ...  Een hemelse combinatie met Parmezaanse kaas. Je blijft gewoon knabbelen ,zo lekker.

Een voorbeeld van een bekende Italiaanse witte strowijn is natuurlijk de Vin Santo uit Toscane.  Het gaat om een Toscaanse wijn op basis van Trebbiano en/of Malvasia druiven.  Deze Italiaanse dessertwijn wordt in Toscane meestal geserveerd in combinatie met biscotti di Prato, om ze lekker in te dopen. Echter denk niet dat Vin Santo een eenvoudig slokje is. De betere soorten hebben vaak een enorme complexiteit.  Toch doet deze dessertwijn Italië ook eer aan indien het geserveerd wordt in combinatie met notenkaas of chocoladetaart. De combinatie met rozijnen en abrikozen is ook super. Eet er eventueel dan een lichte Italiaanse kaas  zoals een Taleggio in combinatie bij. En voor de echte gastronomen: bak eens van die gortdroge Panettone een lekker wentelteefje voor in de combi met wat Ganzenlever paté. Stt, niet verder vertellen......

Licht Mousserend

Waar de beste dessertwijnen in Italië veelal strowijnen zijn, hoeft dat anderzijds geen verplichting te zijn. Zo heeft Italië ook een aantal andere heerlijke stille wijnen, mousserende wijnen en versterkte wijnen die als dessertwijn dienst doen.

Een zachter alternatief vinden we bij de Moscato d’Asti: een zoete mousserende Italiaanse dessertwijn met een  zeer laag alcoholpercentage van maar 6%. Heerlijk voor bij fruitsalades of een fris frambozentaart.

Marsala

Een absolute vergeten wijn is Marsala, een Siciliaanse wijn. Versterk en oxidatief opgevoed. en in meerdere zoetheids graden te koop. Belangrijk is natuurlijk wel om te kiezen voor een dolce Marsala wijn.

Marsala wijn wordt gemaakt van witte en/of blauwe druiven. Belangrijkste druivenrassen zijn: Grillo, Catarrato, Inzolia, Damaschino, Pignatello en Nero d’Avola. De most van de wijn wordt gestild met pure wijnalcohol om de gisting vroegtijdig te stoppen en het fruit van de most in de wijn te behouden. Marsala kent geen specifiek wijnjaar. Dit komt omdat het altijd een menging is van verschillende jaargangen. In sommige gevallen gaat het om een serie jaargangen. Deze aanpak zorgt ervoor dat de smaak en kwaliteit door de jaren heen zeer constant blijven. Marsala is een DOC geklasseerde wijn en laat zich zeer goed combineren met kazen. Bijvoorbeeld een lang gerijpte Marsala met een sterke kaas als parmezaan of een goudkleurige halfdroge Marsala met zachte gorgonzola. Een goede marsala kan op kamertemperatuur gedronken worden. Eenvoudige soorten licht gekoeld. Marsala is een ingrediënt van het klassieke Italiaanse dessert tiramisu.

Voor welke Italiaanse dessertwijn u ook kiest: iedere keer opnieuw wordt het natafelen gewoon genieten. Daar hoeft volgens ons geen twijfel over te bestaan.  Het echte "dolce vita" kan hier mee beginnen.

Wij denken dat wij voor u een uitgebreide wijn-snoep winkel hebben samengesteld waar u een grote diversiteit aan Italiaanse rode wijnen kunt vinden. Mocht u iets niet vinden, stuur ons dan een mail zodat we op zoek kunnen gaan naar uw wens wijn!

Ga eens lekker door de winkel en ontdek ons uitgebreide assortiment rode wijnen en bestel eenvoudig en veilig online. Wij bezorgen vanuit ons magazijn in Amsterdam jouw favoriete Italiaanse dessert wijnen bij je thuis in heel Nederland en België.