Wijnen uit Alto Adige (Sudtirol)

In Alto-Adige is een gebied in Noord-Italië tegen de Italiaanse Alpen aan. Hier worden verrassend lekkere en frisse wijnen geproduceerd. De lokale druivensoorten zijn Schiava, Lagrein, Teroldego en (Gewürz) Traminer.

Wijnen uit Trentino Alto Adige

Trentino Alto-Adige, ofwel  Zuid-Tirol, is één van de kleinste wijnstreken van Italië met maar circa 5.200 ha is beplant met wijnstokken. Dit is slechts 0,5% van de totale Italiaanse wijnproductie. Wat bijzonder is dat 98% een DOC classificatie heeft. Zo’n hoog percentage komt nergens ter wereld voor.

Ook dit is uniek: in Alto-Adige verbouwt men 20 verschillende druivenrassen, zo’n groot aanbod wordt nergens anders ter wereld binnen één gebied geëvenaard.  De lokale druivensoorten zijn Schiava, Lagrein, Teroldego en (Gewürz) Traminer. Daarnaast zien we ook uiteraard  veel andere koel-klimaat druiven zoals die van de pinot familie: Pinot Grigio, Pinot Bianco en de Pinot Nero.  Afhankelijk van de rijpingsduur van de druiven plant de wijnboer de druivenstokken op verschillende hoogtes op de berghellingen.

Rode wijnen uit Alto Adige:

De rode wijnen uit Trentino Alto-Adige kenmerken zich door veel frisheid en sappig fruit. De autochtone druiven Lagrein en Teroldego zorgen voor heel specifieke wijnen die net even wat anders bieden. Kruidiger, wat meer kleur en liche tannines maar altijd spatzuiver.

Een beetje ondergeschoven kindje zijn misschien zijn wel de rose’s uit deze Noordelijk gelegen streek. Ook heel lekker veel sappig veel bosfruit en frisse zuren. een dorstlesser pur sang ! Licht zalm rose van kleur en barstens vol fruit.

Witte wijnen uit Alto Adige:

Alto Adige is het meest bekend om de productie van uitstekende varietal wijnen. Voor de witte wijnen is chardonnay de meest gebruikte druivensoort. Ook witte druivensoorten als de silvaner, pinot grigio, pinot blanc staan veel aangeplant. In deze streek produceert men eveneens hoogstaande mousserende wijnen, gemaakt op dezelfde wijze -tweede gisting op fles- zoals Franse champagne en de populaire Franse Crémants.

Oorspronkelijk komt de Pinot grigio uit de Franse Elzas, maar ging al snel de wereld langs. Van daaruit reisde de druif verder naar Noord Italië, waar de legendarische Pinot grigio geboren werd.

Pinot grigio is dus een druif met een voorkeur voor koudere gebieden, maar wordt overal met open armen ontvangen. Onze Tramin Pinot Grigio is heerlijk vol van smaak en de perfecte zomerwijn. De Tramin Pinot Bianco Moriz  heeft weer juist een wat meer frisser karakter en heerlijk als borrelwijn.