Wijnen uit Campania

Campania is een gebied dat veel verscheidenheid heeft te bieden. Zo er de Anglianico druif die wordt vergeleken met Barolo, verfijnde Greco di Tufo DOCG verbouwd op vulkanisch tufsteen. Bovendien heeft witte wijn van de Falanghina druif een bijzonder aromatisch en levendige smaak.

Vesevo Falanghina Beneventano

Streek: Campania Jaargang: 2019, 2018 Druiven: Falanghina

  Falanghina van de vulkaan De Vesevo Falanghina Beneventano is een witte wijn uit de… Lees meer
 7,49

Wijnen uit Campania

Campania is de Zuid-Italiaanse wijnregio, bij Napels aan de kust. Karakteristieke druiven uit Campania zijn Aglianico en Greco di Tufo. Ze groeien op vulkanische hellingen van de Vesuvius. Maar ook op fraaie eilandjes als Capri en Ischia. Campania was tijdens het Romeinse Rijk de belangrijkste wijnregio van Italië, iets waar veel wijnmakers met weemoed aan terugdenken…

De Barolo uit het zuiden

In Campania wordt een krachtige rode wijn gemaakt met stevige tannines en zuren. Deze wijn, gemaakt van de Aglianico druif, heeft de bijnaam Barolo van Zuid-Italië genoemd. Overeenkomsten zijn ook groot: net als de druif nebbiolo rijpt aglianico laat en is de wijn krachtig met forse tannines en zuren, en heeft hij tijd nodig om op dronk te komen. Net als bij Nebbiolo is het het wachten waard.

Verrassend verfijnde Greco di Tufo

Een ander wijnpareltje uit Campania is de DOCG Greco di Tufo. De Greco druif wordt op tufsteen verbouwd en krijgt hierdoor een bijzonder verfijnde mineraliteit. Tufsteen is afkomstig van vulkanisch lava en de wijnen krijgen hierdoor een specifieke tufsteen smaak door. Verrassend verfijnd!

Falanghina op oude wortelstokken

Falanghina is een druivensoort afkomstig van vulkanische grond van de vulkaan Vesuvius, nabij Napels. De wijn heeft een aromatische, levendige smaak. Interessant detail is dat deze druiven hun oorspronkelijke wortelstokken nog hebben. De zeer schadelijke druifluis phylloxera (die eind 19e eeuw vrijwel alle Europese wortelstokken heeft verwoest) kan in dit type vulkaangrond niet overleven.