Wijnen uit Marche

Wijnstreek Marche (spreek uit Marke) is lange tijd een weinig bekend en ondergewaardeerd gebied geweest. Het gebied heeft echter veel te bieden waarbij de Verdicchio dei Castelli di Jesi de streek wereldwijd op kaart heeft gezet.

Desiderio Marche Bianco Vini Venturi

Streek: Marche Jaargang: 2018 Druiven: Moscato bianco, Moscato giallo

De witte wijn Desiderio Marche Bianco van wijnhuis Vini Venturi wordt gemaakt van 50% moscato… Lees meer
 10,45

Pontemagno Pontelungo Rosso Conero

Streek: Marche Jaargang: 2018 Druiven: Montepulciano, Sangiovese

Rosso Conero Pontelungo komt van de wijnmakers die enkele prachtige witte wijnen maken: Bachero en… Lees meer
 9,95

Wijnen uit Marche

De Marchestreek halverwege Italië aan de Adriatische kust, is van oudsher niet direct de meest spectaculaire wijnregio van Italië. Jarenlang kon ze buiten de eigen grenzen op weinig waardering rekenen. Men denkt /dacht er ook wel over om wat meer internationale druivensoorten te  verbouwen, maar gelukkig blijft men de plaatselijke druivenrassen trouw. Verdicchio is de overheersende witte druivensoort. Met een jaarlijkse productie van 24 miljoen flessen is Castelli di Jesi wat volume betreft veruit de belangrijkste DOC van de Marche en van Italië – na DOC Soave.

Rode wijnen uit Le Marche:

Net als uit De Abruzzen is er hier een grote rol weggelegd voor de Montepulciano druif.  De zuiverste versie van deze naar bessen geurende druivensoort is de wijn DOC Rosso Conero, een serieuze, doch zeer drinkbare wijn  met een duidelijke smaak van zwarte bessen en een vleug viooltjes en bloemengeur. De andere DOC Rosso Piceno is juist vaak een melange van de druiven Montepulciano en Sangiovese met een drogere smaak, vaak van kers of pruim.

Witte wijnen uit Le Marche:

De Castelli di Jesi  Verdicchio, zoals onze Bachero Verdicchio dei Castelli di Jesi is te kenmerken als een gecorseerde witte wijn met een droge, nootachtige smaak. De eenvoudigste versie wordt niet op fust bewaard en moet jong gedronken worden.De beroemde witte wijn ‘Verdicchio dei Castelli di Jesi’ zet Marche als wijngebied wereldwijd op de kaart.

Voor de wijnen uit Marche worden de witte druiven Verdicchio, Malvasia Bianca, Passerina, Biancame, Trebbiano Toscano en Pecorino gebruikt.