Wijnen uit Sicilië

Sicilië is het eiland waar sinds enkele decennia bijzonder goede wijnen vandaan komen. Kenmerkende druiven zijn de rode Nero d'Avola, Frappato en Nerello Mascalese. Daarnaast heb je de witte druiven Catarratto en Grillo. Rondom de vulkaan Etna worden typische vulkaan wijnen met kenmerkende mineraliteit gemaakt.

Miopasso Nero 'd Avola

Miopasso Nero ‘d Avola

Streek: Sicilië Jaargang: 2019 Druiven: Nero Davola

Uitbundige Siciliaan met appasimento Miopasso Nero ‘d Avola is een biologische rode wijn uit Sicilië.… Lees meer
6,90
Stemmari Grillo

Stemmari Grillo

Streek: Sicilië Jaargang: 2018 Druiven: Grillo

In Sicilie kan het door de brandende zon heet worden, heel heet. De meeste witte… Lees meer
5,99
Tornatore-etna-rosso-pietrarizzo

Tornatore – Etna Rosso Pietrarizzo

Streek: Sicilië Jaargang: 2017 Druiven: Nerello Mascalese

Wijnmaker Tornatore heeft met de rode wijn Etna Rosso Pietrarizzo een waar kunstwerk afgeleverd. Dat is… Lees meer
28,25
Tornatore-etna-rosso

Tornatore – Etna Rosso

Streek: Sicilië Jaargang: 2017 Druiven: Nerello Mascalese

De Tornatore Etna Rosso zal jou verbazen met zijn rode fruit zoals rode bessen, amarene… Lees meer
20,35
Tornatore-etna-bianco

Tornatore Etna Bianco

Streek: Sicilië Jaargang: 2018 Druiven: Carricante

Etna Bianco van Tornatore is een meesterstuk op zich. Het vulkanisch terroir van de Etna,… Lees meer
20,35

Wijnen uit Sicilië

In de Middellandse Zee, bij de punt van de voet ligt het eiland Sicilië. Het vulkanische eiland word gekenmerkt door heuvels en bergen met als hoogtepunt de Etna, één van de grootste actieve vulkanen ter wereld.  Sicilie was voor lange tijd vooral bekend vanwege de aanplant van graan, amandelen,citrusvruchten en druiven, maar de wijnbouw gaat bijvoorbeeld ook al minstens 4000 jaar terug. En juist de vulkanische bodemsamenstelling is bij uitstek geschikt voor de wijnbouw.

Vroeger waren de wijnen uit Sicïlie erg rustiek, hadden veel alcohol en weinig fruit. Internationaal was er daarom nauwelijks belangstelling voor deze wijnen. Het enige wat wel enige internationale belangstelling kreeg was de Marsala, een versterkte oxidatieve wijn.

Door de technologische modernisatie is vanaf de 90’er jaren zijn de vinificatie technieken en het (veel) betere wijngaardmanagement, zijn de wijnen kwalitatief enorm gestegen. Ze worden over de hele wereld graag gedronken.  Tegenwoordig zijn de wijnen van de nero d’avola niet meer weg te denken uit elk wijnassortiment. De vulkanische wijnen op en direct rondom de vulkaanberg Etna bevatten een typische mineraliteit en hebben vaak een lekker rafelrandje. Daarbij zorgen de thermale winden vanuit zee voor verkoeling in de wijngaarden waardoor de wijnen een lekker fris karakter blijven houden.

Siciliaanse wijnen hebben én het heerlijke rijpe, bijna geconfijte fruit wat zo kenmerkend voor wijnen uit het zuiden van Italïe én veel fraicheur door de opwekkende zuren. Bij Italiaanse wijnwinkel zijn we er ook zeer enthousiast over Sicilië en hebben dan ook diverse prachtige wijnen in ons assortiment.

Rode wijnen

De overvloedige zon maakt veel Siciliaanse wijnen vol, kruidig en aromatisch. Door kruisbestuiving met omringende planten geven de druiven ook aroma’s van mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn en mirre.  Vaak zijn het mooie geconcentreerde wijnen met een goede balans en zachte rijpe tannines. Net als veel andere wijngebieden in Italie heeft Sicilië ook enkele typisch lokale druivenrassen. De Nero d’ AvolaFrappato en de Nerello Mascalese zijn daarvan de bekendste rode druivensoorten.

De meest bekende en aangeplante rode druif van het eiland is de Nero d’Avola en tegenwoordig in zwang als autochtone rode wijn van Sicilië. De druif geeft over het algemeen fluwelige, intense wijnen met aroma’s van rijp fruit, chocola, en zoethout, hij verdraagt houtrijping goed.

Voor een echt stevige en gastromische top wijn adviseren wij de Baglio del Cristo di Campobello Sicilia DOC Lu Patri terwijl de Sogno del Sud Nero d’ Avola juist een soepele wijn is voor alledag.  Twee wijnen met een erg groot verschil van dezelfde druif.

De Etna is het gebied in opkomst. In de directe nabijheid van de vulkaan groeit de rode Nerello Mascalese op vulkanische ondergrond  De druif  geeft een wijn die aan Bourgogne doet denken vanwege de lichtgekleurde wijnen, frisse aciditeit en een geparfumeerd florale neus.

De jonge wijnen kunnen nog wel eens getekend zijn door aanwezige tannine, maar na enkele jaren flesrijping zijn het net deze wijnen die evolueren tot echt complexe, geparfumeerde pareltjes.

Witte wijnen uit Sicilië

In de provincie Trapani wordt de witte druivensoort Catarratto verbouwd. De Catarratto is nogal een druif met een duidelijke eigen signatuur . Dit levert een geurige, krachtige witte wijn op die goed combineert met antipasti en vis.  Onze Cataratto uit het noorden van Sicilïe is een heel goed voorbeeld hiervan.

Andere bekende witte druiven uit Sicilië zijn Grillo en Inzolia.

Net zoals de Grillo uit Sicilië, werd en wordt de Inzolia druif voornamelijk gebruikt voor de productie van Marsala. Maar door moderne wijntechnieken krijgt de Inzolia druif meer  fruitigheid waar ook een vleugje amandel in te proeven valt. De Inzolia wordt vaak geblend met de Cataratto druif om haar meer body te geven. Dit heeft zij echt nodig, anders is soms de wijn wat eenvoudig van smaak.

De laatste jaren is men er in Sicilië goed  in geslaagd om op juist op basis van de grillo lekkere , niet al te complexe frisse fruitgedreven wijnen te maken die garant staan voor onmiddellijk no nonsense drinkplezier. Wie houdt er niet van zonnige aperitiefwijnen die barsten van een tropische geurenfestival? Daar ligt inderdaad de sterkte van een goed gemaakte grillo: een fruitige geur (perzik, peer, ananas) gecombineerd met wat florale toetsen en voldoende zuren om het geheel boeiend te houden.

Onze  biologische Sogno del Sud Grillo (bio) van Italiaanse wijnwinkel is dan ook een pleaser bij uitstek. Heerlijk sappig fris citrus met een hint van abrikoos. Sicilie op zijn best voor een heel klein prijsje.