Wijnen uit Friuli

Friuli is een gebied in noord-oost Italie tegen de grens van Slovenië. Hier worden met lichte frisse wijnen gemaakt, met name witte wijnen. Naast Internationale druiven zoals Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn er ook bijzonder aangename wijnen van lokale druiven zoals Friulano en Ribolla Gialla.

Matteo Braidot Pinot Grigio

Streek: Friuli Jaargang: 2019, 2020 Druiven: Pinot Grigio

Klasse Pinot Grigio voor een zachte prijs Pinot Grigio is een populaire wijn welke vooral… Lees meer
 8,95

Ribolla Gialla – Ca’Tullio

Streek: Friuli Jaargang: 2019 Druiven: Ribolla Gialla

Het frisse Italiaanse geheim De Ribolla Gialla van wijnhuis Ca’Tullio is een heerlijk verfrissende wijn… Lees meer
 11,49

Wijnen uit Friuli

Friuli-Venezia Giulia is een wijngebied in het noordoosten van Italië tegen de Sloveense grens aan. De noordgrens zit tegen de Alpen aan. Deze bergtoppen houden de koele Borawind tegen uit de golf van Triëste. Daardoor zijn de hellingwijngaarden goed beschermd en ontstaat een soort microklimaat. Het wijnbouwgebied heeft om en nabij 18.704 hectare wijngaarden aangeplant.  Friuli’s faam is pas van de laatste jaren. Gedurende de 70’er  jaren is de wijn door technische innovaties aanzienlijk verbeterd. Door de temperatuur gecontroleerde gisting op roestvrij stalen tanks is er veel meer frisheid in de wijnen ontstaan waardoor de wijnen uit Friuli veel meer worden gewaardeerd.

Ook bij de introductie van houtgebruik voor witte wijn liep Friuli voorop in de jaren tachtig. Zelfs de trend van om weer terug te gaan om aardewerken amforen te gebruiken is ook in in deze regio ontstaan. Een vooruitstrevend gebied met respect voor tradities.

De beste wijnen uit Friuli zijn vooralsnog de witte wijnen. Dat zijn wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc, Chardonnay en lokale druiven zoals Ribolla en Friulano. De rode van autochtone druivensoorten als Refosco en Schiopettino zijn in opkomst, maar kunnen vooralsnog niet tippen aan het succes van de witte wijnen.

Witte wijnen uit Friuli

Als wijngebied staat Friuli bekend om haar frisse en zuivere witte wijnen. Een aantal Franse witte druiven doen het heel erg goed in deze streek:

Er worden bekende Italiaanse druiven verbouwd zoals Pinot Grigio. Ook worden er twee autochtone druiven verbouwd die zeer de moeite waard zijn:

De beste witte wijnen komen uit het heuvelachtige gebied Collio en de Colli Orientali del Friuli aan de grens met Slovenië.

Rode Wijnen uit Friuli :

Alhoewel de bodem meer geschikt is voor het verbouwen van witte druiven, komen er uit deze regio toch ook een aantal goede rode wijnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van internationale druivensoorten als Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, de populaire Merlot, maar ook de lokale Refosco en Schioppettino. De wijn wordt over het algemeen jong, binnen 2 tot 5 jaar, gedronken.

Bij Italiaanse wijnwinkel hebben we de Franconia Ronchi San Giuseppe gemaakt van de Franconia druif die een Italiaans synoniem is voor de Oostenrijkse Blaufrankisch. Elegant, niet te zwaar op de hand en uitstekende voor bij lichte vleesgerechten zoals de beroemde Scaloppina Milanese.