Wijnen uit Piemonte

Piemonte ligt aan de voet van de Alpen in het noorden van Italië. Piemonte heeft een aantal belangrijke wijnstreken zoals Barolo, Barbaresco, Langhe, Barbera d'Asti en Moscato d'Asti. Meest aangeplante druif is ongetwijfeld de fruitige Barbera maar mooie Nebbiolo wordt zeer gewaardeerd door een grote schare liefhebbers.

Travaglini-gattinara

Travaglini – Gattinara DOCG

Streek: Piemonte Jaargang: 2015 Druiven: Nebbiolo

Wat direct opvalt aan wijnen van Travaglini is de afwijkende vorm van de fles. De fles… Lees meer
29,25
Dosio Barbera d'alba

Dosio – Barbera d’Alba DOC

Streek: Piemonte Jaargang: 2015 Druiven: Barbera

Deze houtgerijpte Dosio Barbera d’Alba heeft een robijnrode kleur met intens violette reflectie. Hij heeft… Lees meer
9,75
Luigi Einaudi Langhe Nebbiolo

Luigi Einaudi – Nebbiolo

Streek: Piemonte Jaargang: 2018 Druiven: Nebbiolo

Luigi Einaudi Nebbiolo uit de Langhe is gemaakt van jonge Nebbiolo wijnstokken in de wijngaarden… Lees meer
19,35
Luigi Einaudi Dogliani

Luigi Einaudi – Dogliani

Streek: Piemonte Jaargang: 2018 Druiven: Dolcetto

Luigi Einaudi Dogliani is een gemakkelijk te drinken traditionele wijn, die afkomstig is van Dolcetto-druiven… Lees meer
15,29
Bricco dei Guazzi Barbera Ast

Bricco dei Guazzi Barbera d’Asti

Streek: Piemonte Jaargang: 2016 Druiven: Barbera

Barbera, een druif afkomstig uit de regio Piemonte. Deze regio is een favoriete vakantiebestemming gelegen… Lees meer
11,25
Damilano Langhe nebbiolo Larghe

Damilano Nebbiolo Langhe Marghe

Streek: Piemonte Jaargang: 2016 Druiven: Nebbiolo

Damilano Nebbiolo Langhe Marghe is een wijn gemaakt van 100% Nebbiolo-druiven. In de bodem vindt… Lees meer
19,40

Wijnen uit Piëmonte

In het noordwesten van Italië ligt de streek Piemonte. Het is vooral bekend van de Barolo, Barbaresco, Barbera en Moscato d’Asti. Maar uit deze streek komen nog veel meer mooie rode en verfijnde witte wijnen. Piemonte is heuvelachtig en grenst aan de Franse Alpen. De letterlijke betekenis van Piemonte is ‘aan de voet van de bergen’.

Rode wijnen uit Piëmonte

Barolo

De topwijn uit Piëmonte is de Barolo. Een prachtig complexe wijn die onder wijnliefhebbers zeer geliefd is. De wijnen worden gemaakt van de druif Nebbiolo (letterlijk vertaald: mist). Het is geen gemakkelijke druif om te cultiveren omdat de plant vroeg uitloopt en de druif pas laat wordt geoogst. Het grillige klimaat met veel mist (nebbio) kan dus langdurige invloed uitoefenen op de kwaliteit van de oogst. De prijzen voor de betere jaren bij de goede wijnhuizen lopen daarom soms flink op. In mindere jaren kan de wijn zwaar en stug zijn. Wij hebben ook gekozen voor een betaalbaar broertje uit het gebied net naast Barolo in ons assortiment: de Langhe Nebbiolo. Perfect te combineren met een gerecht met truffels, een andere bekend product uit Piemonte.

Barbera ‘d Asti, Barbera ‘d Alba en Barbera del Monferrato

De meest aangeplante rode druif in Piemonte is de Barbera. Deze druif levert gulle fruitige wijnen op. De smaak ik van licht eenvoudig tot medium zwaar, al dan niet met houtrijping.  De bekenste Barbera’s komen uit de plaatsen Asti, Alba en Monferrato. Barbera wijnen zijn met verschillende gerechten vrij breed inzetbaar.

Dolcetto en Brachetto

Minder bekend, maar zeker de moeite waard zijn de Dolcetto en Brachetto. Beide druiven leveren vaak fruitige wijnen op. De Brachetto wordt vaak ook als frizzante (kleine bubbel) op de markt gebracht. De smaak van aardbeien en frambozen overheerst. Heerlijk met rood fruit desserts.

Druiven in Piëmonte

Witte wijnen uit Piëmonte

De bekendste witte wijn uit Piemonte is de Moscato d’Asti. In Nederland is vooral de Frizzante, dus met een klein beetje bubbels bekend. Opvallend is het lage alcoholpercentage van 5 a 6 %. Deze wijn kan als aperitief worden gedronken maar door de combinatie van fris zoet met voldoende zuren is het ook een uitstekende begeleider van allerlei dessertgerechten o.a. fruitsalde of pannacotta.

Roero Arneis

Onze tip voor een witte Piemonte is die van de druif Arneis uit het gebied Roero. Het is net zoals de Nebbiolo een moeilijke druif om te ‘temmen’ maar bij een goed resultaat zijn het prachtige lichte verfijnde wijnen!