Wijnen uit Sardinië

Sardinië is een Italiaans eiland dat geweldige wijnen voortbrengt. Door de Spaanse overheersing zijn de meest voorkomende druiven afkomstig uit Spanje. Denk aan cannonnau, carignena en bovale.

Noras Cannonau di Sardegna Casa del Vino Amsterdam lores

Noras Cannonau di Sardegna Santadi

Streek: Sardinië Jaargang: 2016 Druiven: Cannonau, Carignano

De rode wijn Noras Cannonau komt van het Italiaanse eiland Sardinië. De druif Cannonau lijkt… Lees meer
14,49
Santadi Villa Solais Casa del Vino Amsterdam LR

Villa Solais Vermentino

Streek: Sardinië Jaargang: 2018 Druiven: Nuragus, vermentino

Fris, vrolijk  Vermentino De Villa Solais Vermentino is een fruitige wijn met frisse afdronk gemaakt… Lees meer
8,49

Wijnen uit Sardinië

Ongeveer 200 kilometer ten westen van de Tyrrheense kust, ter hoogte van Napels, ligt het eiland Sardinië. Een ruig landschap met veel heuvels en bergen. Net als op Sicilië een mediterraan klimaat maar juist met veel wind. In de winter de mistral uit het noorden, in de zomer de hete sirocco uit het zuiden.

En…. Sardinië is een zogenaamde ‘Blue Zone’. Blue Zones zijn vijf gebieden op deze aardbol waar mensen beduidend ouder worden dan gemiddeld. Onderzoek gaf ook aan dat mede komt door het drinken van veel lokale wijnen.

Rode wijnen uit Sardinië

Door onder andere de Spaanse overheersing in het verleden treffen we hier veel Spaanse druivensoorten aan die zich aan deze natuur hebben aangepast. We treffen hier de cannonau aan (garnacha, ofwel grenache), de carignena (Carignan) en de bovale (bobal).

Veel Sardeense wijnen zijn erg krachtig maar toch met veel finesse. Dat geldt ook voor de rode wijnen van de DOC Cannonau. Deze wijnen zijn intens robijnrood met een volle stevige smaak en een hint van rijpe bosvruchten.

Witte wijnen uit Sardinië

De wijn van de druif  Vermentino uit Sardïnie is een levendige witte wijn die je hier veel ziet.  Er zijn twee DOC’s, de Vermentino di Sardegna en de Vermentino di Gallura. Vermentino’s zijn vol en enigszins kruidig, vaak ziltig met aroma’s van geconfijte citroen.  Een bordje pasta vongole gaat helemaal top samen met de Villa Solais Vermentino uit Sardinië