Rosé

Italiaanse rosé, of eigenlijk; Vini Rosato. Wij van italiaansewijnwinkel.nl houden ervan! Heerlijk licht, fris en kruidig. Perfect om te combineren met de prachtige gerechten uit de Italiaanse keuken. Salute!

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

L’estate! Andiamo in spiaggia ! Heerlijk naar het strand! En wat nemen we mee? Natuurlijk zo’n lekkere koele Italiaanse rosato! Maar ook natuurlijk in andere jaargetijden. Ze passen bij zoveel gerechten en zijn een mooi alternatief ook weer voor een stevige witte wijn. Net even iets meer pit. Rosato noemen ze de rosé wijnen hier! Ze zijn er ook volop in Italïe. Het heeft even geduurd voordat Italianen ook en masse die vini rosato gingen drinken. Een land van traditie is het tenslotte. Wit en rood. Meer kleuren kenden ze niet. Lang was de Rosato het ondergeschoven kindje. Pittige discussies in de familie, dat heb je snel met Italianen. Zo’n heerlijk sappige frisse Rosato zou op die momenten misschien de gemoederen wat gekalmeerd hebben. Maar ze zijn nu helemaal door en maken de lekkerste rosé’s. Met een Italiaanse rosé kan het dolce vita echt beginnen.  

Wanneer we er de picknickmand erbij gaan halen of we zitten onder een bladerdak heerlijk te lunchen wordt het helemaal feest. De lekkere fruitige smaak van een Italiaanse rosé wijn pas bij veel lokale Italiaanse gerechten.  En om eerlijk te zijn passen de Rosato’s misschien ook wel bij elk seizoen. Heerlijk om te combineren met een vitello tonnato of een eenvoudige salade caprese van de beste lokale tomaten samen met die heerlijke typisch Italiaanse fruitige olijfolie. Vaak zijn de zuidelijke Italiaanse rosato’s net wat steviger en zijn daarom bovendien prima te combineren met een fijne pasta arrabiata of puttanesca. Top combi ook bij Scaloppine al limone. Wil je een keer wat anders dan gaan de wat fruitiger versie’s uitstekend bij Aziatische gerechten. En naturalmente is een Italiaanse rosé wijn ook goed te nuttigen als aperitivo. Samen met een bakje olijven en wat pezzi di pizza kan de avond goed beginnen.   

 Welke soorten Italiaanse rosé’s zijn er?  

Rosé wijn is gemaakt van blauwe druiven of van een mix van witte en blauwe druiven. Voor rosé worden zowel inheemse als internationale druivenrassen gebruikt. Deze wijngebieden bevinden zich door het hele land. Deze wijngebieden hebben elk hun inheemse druivensoort. Precies die op deze unieke plek het beste gedijt. Om er een paar te noemen: Sangiovese, Merlot, Syrah, Corvina en Aglianico. Er wordt zelfs van Nebbiolo een rosato gemaakt. Een heel bekende is natuurlijk de Bardolino Chiaretto uit Veneto. Altijd lekker Open in de geur, rokerig en mineralig, lekker breed met veel kersenfruit. Een lichtvoetige en fruitige smaak, levendig door wat bittertonen en wit fruit, mooi droog in de afdronk.  

En wat te denken van de heerlijke rosé mousserende wijn uit Franciacorta. Het Italiaanse equivalent van champagne. Heerlijk bij een risotto met garnalen.  

Ben je op zoek naar een specifieke Italiaanse rosé wijn? Bijvoorbeeld van een favoriete druivensoort? De gebruikte druivenrassen zijn immers te selecteren. Tot slot zijn deze wijnen gemakkelijk online op italiaansewijnwinkel.nl te bestellen. 

 Hoe wordt rosé/Rosato gemaakt?  

 Het verschil zit in het begin van het productieproces. 

Voor topwijnen oogst men handmatig. Vaak wordt er ook machinaal geoogst.  Bij binnenkomst sorteert en ontsteelt men eerst de druiven. Dit om tannines te vermijden want die wil je niet in rosé.  Dit productieproces verschilt vooral in de aanvang. Hier even een snelle uitleg.  

Keuze van het productieproces 

  1. Direct persen of ook wel  pressurage direct genoemd.

De volgende stap is een hele lichte persing. Zodat er niet te veel kleur van de schil in het sap komt. De bereiding is vervolgens enkel met het sap. 

  1. Bloeden of te wel saigner/ saignante

Hierbij gaan zoals bij de bereiding van rode wijn het sap, de schillen en pitten in de gistingtank. Echter nu gisten de schillen maar kort mee. Lang genoeg om de roze kleur af te geven. Zodra de roze kleur in orde is laat de wijnmaker een gedeelte het sap weglopen. Het overgebleven sap zorgt dan voor een rode wijn met een hogere intensiteit.  

Vanaf nu is het productieproces voor rosé wijn gelijk aan het proces van witte wijn. 

Er kan hierna een eerste klaring van de wijn voorkomen. Daarnaast kan er een eventuele correctie van de most gedaan worden. Zoals aansuikeren, ontzuren of aanzuren. De most wordt in de gisting tanks gedaan. Deze zijn temperatuur geregeld. Wat volgt is de alcoholische gisting. De aanwezige suikers wordt omgezet tot alcohol en koolzuurgas. 

De volgende stap is de melkzuur omzetting. Anders gezegd hier wordt het appelzuur door bacteriën omgezet naar melkzuur. Echter dit gebeurt niet bij alle wijnen. Het is nu tijd voor de rijping of opvoeding van de wijn. De rosé wijn filtert men meteen. Anders gezegd haalt men de dode gistcellen of andere vaste bestanddelen uit de wijn. 

De wijn slaat men op in RVS  tanks. Dit heet de lagering van de wijn. Na de lagertijd is het tijd voor de assemblage van de rosé wijn. Oftewel maakt men een blend van de verschillende wijnen. Daarna rust de wijn nog een tijd alvorens deze te klaren. Klaren doet de wijn zelf. Doordat de vaste deeltjes naar de bodem zakken. Eventueel helpt de wijnmaker dit proces. Simpelweg door eiwitten toe te voegen. 

Nu is het tijd om de rosé wijn te filteren. Hierdoor haalt men de laatste vaste bestanddelen uit de wijn. Ten slotte bottelt men de Rosato en deze is dan klaar om lekker snel opgedronken te worden want dan zijn ze het lekkerst. Gewoon lekker direct bij mooi weer. Vivi la Vita!