Wijnen van de Negroamaro druif
Resultaat 1–12 van de 15 resultaten wordt getoond
-
Casato di Melzi Negroamaro
Casato di Melzi Negroamaro - 2021
Puglia -
Casato di Melzi Salice Salentino Riserva
Casato di Melzi Salice Salentino Riserva - 2017
Puglia -
Castellani Campo di Marzo Negroamaro
Castellani Campo di Marzo Negroamaro - 2019
-
Cielo e Terra 3 Passo Rosso – bio
Cielo e Terra 3 Passo Rosso - bio - 2020
-
Fantini Edizione Cinque Autoctoni
Fantini Edizione Cinque Autoctoni - 2019, 2021
-
Gran Trio Rosso, San Marzano
Gran Trio Rosso, San Marzano - 2021
Puglia -
Integro Negramaro Puglia – bio
Integro Negramaro Puglia - bio - 2020, 2021
-
Aanbieding
Masseria Altemura Negroamaro Salento
Masseria Altemura Negroamaro Salento - 2017
€ 11,95€ 10,75 In wijnmandje -
Paradiso Posta Piana Negroamaro
Paradiso Posta Piana Negroamaro - 2019
-
Paradiso Posta Piana Salice Salentino
Paradiso Posta Piana Salice Salentino - 2020
-
Quattro Conti Tre Forte Rosso
Quattro Conti Tre Forte Rosso - 2020
-
San Marzano F Negroamaro
San Marzano F Negroamaro - 2020
Salento
Negroamaro, wat betekent dat?
Negroamaro is een druivensoort met een donkere schil. Al minstens 1500 jaar associeert men hem met de regio Puglia in Zuid-Italië. Hij komt het meest voor in een blend. Vaak naast Primitivo, Malvasia Nera, Sangiovese of Montepulciano. Hij is gewaardeerd om zijn diepe kleur, medium-volle tannines en donkere bessenaroma’s.
De variëteit kan ook aardse tonen toevoegen die kunnen overgaan in licht medicinale smaken. Deze druif is licht aromatisch en kan complexe wijnen produceren. kenmerken vertonen hier dan van gemalen bruine kruiden zoals kruidnagel, kaneel en piment.
Thuis in Salento
Het schiereiland Salento in Puglia is aantoonbaar de bron van de beste Negroamaro-wijnen. Met name die geproduceerd onder de titel Salice Salentino DOC. Het warme mediterrane klimaat past hier goed bij de variëteit, waardoor de wijnstokken optimale rijpheidsniveaus bereiken. Een relatief droogtebestendige variëteit, die zelden last heeft van de beperkte regenval in het gebied.
Wat betekent Negroamaro?
Er zijn twee stromingen over waar de naam Negroamaro vandaan komt. De eerste is dat het een moderne Italiaanse vertaling is (waar “negro” “zwart” betekent en amaro “bitter”), verwijzend naar de donkere kleur en hartige smaken van de variëteit. Negroamaro komt net als Primitivo uit Zuid-Italië en lijkt er ook wel wat op qua smaak. Als je ze vergelijkt dan ligt het verschil in het feit dat Negroamaro iets krachtiger is dan Primitivo. Je komt de twee druiven vaak als blend tegen. Negroamaro is bijna zwart van kleur (negro) en heeft in de nasmaak een een beetje een bittertje (amaro) wat goed combineert met het rijpe rode fruit wat je proeft.
Het is echter bekend dat het hete zuidelijke uiteinde van Italië rijpe rode wijnen produceert met een hoog suikergehalte, dus “bitter” moet niet te letterlijk worden genomen. De tweede denkrichting hanteert een Latijn-Griekse interpretatie en zegt dat het “donkerzwart” betekent, een verwijzing naar de intense kleur van de druif.
Aangenomen is dat de variëteit vanuit Griekenland in Puglia is binnengekomen, waarschijnlijk via het huidige Albanië.
Een klein beetje Negroamaro geteeld in Californië en Australië, maar de variëteit blijft het meest geassocieerd met de hak van de Italiaanse laars.
Synoniemen zijn onder meer: Nigramaro, Negro-Amaro.
Veel goedkope equivalenten van deze druif ziet je ook terug in de supermarkt (Aldi, Lidl en AH om maar wat te noemen) , echter deze goedkope kersenlimonade, zult u niet bij ons aantreffen. Onze rode wijnen van de Negroamaro hebben duidelijk een stevige structuur en houvast. Vaak zijn onze wijnen om echt bij te eten.
Voedselcombinaties voor Negroamaro-wijnen zijn onder meer: Gestoofde everzwijnenschenkel, Lam Rogan Josh, Spaghetti en pittig gekruide gehaktballetjes.