Negroamaro

Negroamaro is een van de meest belangrijke druivensoorten in Puglia in Zuid Italië, en dan nog met name in Salento.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 16 resultaten

Negroamaro, wat betekent dat?

Negroamaro is een druivensoort met een donkere schil. Al minstens 1500 jaar associeert men hem met de regio Puglia in Zuid-Italië. Hij komt het meest voor in een blend. Vaak naast Primitivo, Malvasia Nera, Sangiovese of Montepulciano. Hij is gewaardeerd om zijn diepe kleur, medium-volle tannines en donkere bessenaroma’s.

De variëteit kan ook aardse tonen toevoegen die kunnen overgaan in licht medicinale smaken. Deze druif is licht aromatisch en kan complexe wijnen produceren.  kenmerken vertonen hier dan van gemalen bruine kruiden zoals kruidnagel, kaneel en piment.

Thuis in Salento

Het schiereiland Salento in Puglia is aantoonbaar de bron van de beste Negroamaro-wijnen. Met name die geproduceerd onder de titel Salice Salentino DOC. Het warme mediterrane klimaat past hier goed bij de variëteit, waardoor de wijnstokken optimale rijpheidsniveaus bereiken. Een relatief droogtebestendige variëteit, die zelden last heeft van de beperkte regenval in het gebied.

Wat betekent Negroamaro?

Er zijn twee stromingen over waar de naam Negroamaro vandaan komt. De eerste is dat het een moderne Italiaanse vertaling is (waar “negro” “zwart” betekent en amaro “bitter”), verwijzend naar de donkere kleur en hartige smaken van de variëteit. Negroamaro komt net als Primitivo uit Zuid-Italië en lijkt er ook wel wat op qua smaak. Als je ze vergelijkt dan ligt het verschil in het feit dat Negroamaro iets krachtiger is dan Primitivo. Je komt de twee druiven vaak als blend tegen. Negroamaro is bijna zwart van kleur (negro) en heeft in de nasmaak een een beetje een bittertje (amaro) wat goed combineert met het rijpe rode fruit wat je proeft.

Het is echter bekend dat het hete zuidelijke uiteinde van Italië rijpe rode wijnen produceert met een hoog suikergehalte, dus “bitter” moet niet te letterlijk worden genomen. De tweede denkrichting hanteert een Latijn-Griekse interpretatie en zegt dat het “donkerzwart” betekent, een verwijzing naar de intense kleur van de druif.

Aangenomen is dat de variëteit vanuit Griekenland in Puglia is binnengekomen, waarschijnlijk via het huidige Albanië.

Een klein beetje Negroamaro geteeld in Californië en Australië, maar de variëteit blijft het meest geassocieerd met de hak van de Italiaanse laars.

Synoniemen zijn onder meer: ​​Nigramaro, Negro-Amaro.

Veel goedkope equivalenten van deze druif ziet je ook terug in de supermarkt (Aldi, Lidl en AH om maar wat te noemen) , echter deze goedkope kersenlimonade, zult u niet bij ons aantreffen. Onze rode wijnen van de Negroamaro hebben duidelijk een stevige structuur en houvast. Vaak zijn onze wijnen om echt bij te eten.

Voedselcombinaties voor Negroamaro-wijnen zijn onder meer: Gestoofde everzwijnenschenkel, Lam Rogan Josh, Spaghetti en pittig gekruide gehaktballetjes.