Puglia

Puglia, in de hak van Italië is het warm en droog. De naam van de streek zegt het eigenlijk al. De Italiaanse benaming Puglia is afkomstig van het Romeinse ‘a-pluvia’ wat ‘gebrek aan regen’ betekent.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–16 van de 53 resultaten wordt getoond

Wijnen uit Puglia

Puglia, in de hak van Italië is het warm en droog. De naam van de streek zegt het eigenlijk al. De officiële Nederlandse naam is Apulië, maar deze wordt in Nederland weinig gebruikt. De Italiaanse benaming Puglia is afkomstig van het Romeinse ‘a-pluvia’ wat ‘gebrek aan regen’ betekent. Voor druivensoorten die hier tegen kunnen is dit een prima klimaat voor wijnbouw! Om toch voldoende vocht te krijgen gaan de wortels van de wijnstokken dieper de bodem in. Dit komt de kwaliteit van de druiven voor wijn uit Puglia ten goede!

Puglia is een landstrook van zo’n 400 kilometer lang langs de Adriatische zee. Het gebied is er afwisselend heuvelachtig en vlak. Er staan geen echte bergen. Met het warme klimaat en de vele zonne-uren maakt dat Puglia tot een ideaal landbouwgebied van onder andere olijven, amandelen en granen. Het landbouwgebied voor druiven is ongeveer 100.000 hectare.

Puglia is een wijnbouwgebied waar veel wijn wordt geproduceerd. Door de ideale omstandigheden is Puglia samen met Sicilië verantwoordelijk voor de hoge productie uit het zuiden. Het huidige volume is zo’n 7 miljoen hectoliter per jaar. In de jaren ’80 van de vorige eeuw was dat met 13 miljoen hectoliter nog bijna dubbel zo veel! Helaas was toen de kwaliteit veel minder. Het was vooral bulkwijn waarmee wijnen uit Noord Italië en Frankrijk mee werden versterkt.

De kwaliteit van de wijnen is de laatste decennia sterkt verbeterd. In de jaren ’80 van de vorige eeuw was vrijwel alle wijn bulkwijn bedoeld om andere wijnen uit (Noord) Italië en Frankrijk aan te sterken. Of ging de wijn over in mostconcentraat voor het maken van Vermouth. Mede dankzij Europese saneringsprojecten zijn in enkele decennia tijd veel slechte wijnbouwgebieden gerooid en hebben de goede wijnbouwbedrijven een kwaliteitsimpuls gekregen. Deze metamorfose die in Puglia al sinds enkele decennia plaatsvindt, veranderd van het gebied langzaam van een bulkproducent van matige wijn naar een producent van kwaliteitswijnen. De moderne vinificatiemethoden met lekker veel rijp fruit als resultante zorgen voor wijnen die goed in smaak vallen bij de moderne wijndrinker.

Kwaliteit voorop

Dat kwaliteit inmiddels voorop staat, blijkt uit de inmiddels ruim 20 DOC herkomstbenamingen. Elke DOC is een bepaald afgebakend gebied waar met bepaalde vastgestelde druiven wijn mag worden gemaakt. Dankzij de gunstige ligging, de kwaliteit van de bodem en het heuvelachtige landschap, kunnen er in de regio Puglia goede kwaliteitswijnen worden gemaakt. Het gebied kent maar liefst 25 DOC-zones en 6 IGT’s. Toch komt er nog steeds slechts 4% van het totale wijnaanbod als een DOC of IGT op de markt. Als de vraag naar deze populaire wijn blijft toenemen, lijkt er weinig in de weg te staan om het aanbod te vergroten.

Italiaanse wijnwinkel werkt samen met onder andere de volgende wijnmakers uit Puglia:

Rode wijnen uit Puglia

Twee druivensoorten zijn kenmerkend voor de streek Puglia. Negroamaro en Primitivo. Beide leveren vaak mooie en betaalbare wijnen op. De Negroamaro geeft stevige, dieprode wijnen met soms behoorlijk wat tannines. Soms maken ze er een blend van met bijvoorbeeld de Malvasia Nera. Of ze laten de druiven eerst iets indrogen. Daardoor ontstaan volle rijpere en echt geconcentreerde wijnen met minder tannines en meer restsuikers. De smaak wordt hierdoor geconcentreerd en veel zachter.

De rode wijnen van de druif Primitivo zijn vaak intens van smaak en uitstekend van kwaliteit. Ze worden onder meer gebotteld onder de namen DOC Manduria of IGT Salento. Onze Conte di Campiano Primitivo di Manduria is een mooi voorbeeld hiervan. Heerlijk !

In het zuidelijkste deel van Puglia ligt het schiereiland Salento. De streek staat bekend om een aantal goede rode wijnen op basis van de druivensoorten Negroamaro en Malvasia nera. Een hiervan is de Salice Salentino met een droge, volle en zachte smaak. Deze rode wijn is in de afgelopen jaren enorm populair geworden in zowel Italië als in het buitenland. Door zijn smaak is de wijn buitengewoon goed te combineren met (rood) vlees en pastagerechten.

De Negroamaro is een autochtoon blauw druivenras uit Apulië. Het deelt met de Primitivodruif de heel rijpe smaak, maar heeft in tegenstelling tot deze laatste een uitgesproken bittere toets. Dit keert ook terug in de naam van de druif: negro (zwart) en amaro (bitter).  Een hele zwoele wijn kan dit opleveren, van stevig  maar ook wat lichter voor op de bank zoals de I Muri Negroamaro – Vigneti del Salento.

De wijnen proeven naar rijp, zwoel zwart fruit met lichtbittere en kruidige toetsen en zijn doorgaans niet goed bestand tegen veroudering. Zelfs de topwijnen drink je best binnen de tien jaar na oogstdatum.

Witte wijnen uit Puglia

In Puglia is het warm met als resultante de witte druivensoorten het er niet altijd even makkelijk hebben. Maar juist door het goede wijngaardmanagement en de juiste kelder kunnen er prima wijnen worden gemaakt. We zien hier veel Malvasia biancoChardonnay en ook de lokale Verdeca. Hiervan weet men prima sappige doordrink wijnen te maken zonder agressieve zuren. Laat je verleiden door onze I Muri Bianco. Een heerlijk glas voor weinig geld.