☰ MENU
Menu

Bolgheri

In de Maremma vlakbij de Toscaanse kust, ligt een klein oud stadje genaamd Bolgheri. De wijnen uit dit gebied hebben een wereldwijde bekendheid opgebouwd en hebben als bijnaam ‘SuperTuscans’. Bijzonder is dat gebruik wordt gemaakt van druiven afkomstig uit de Bordeaux zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Syrah en Merlot
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs - slider
Prijs - inputs
Flesinhoud
Zoek op inhoud
Flesinhoud
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Zoek op alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Jaargang
Zoek op jaargang
Jaargang
Duurzaam
Duurzaam
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 12 resultaten

In de Maremma aan de  kust van Toscane, ligt een klein oud stadje genaamd Bolgheri. De bodem in de Bolgheri regio is bijzonder divers, de wijngaarden liggen op een alluviale bodem afkomstig van rivierbeddingen. De bodem is bedekt met keien, vulkanisch gesteente, slibrijke en zandige gronden met vulkanische rotsen.De wijnen uit Bolgheri  hebben een wereldwijde bekendheid opgebouwd en hebben als bijnaam ‘Super Tuscans’. Bijzonder is dat men gebruik maakt van druiven afkomstig uit de Bordeaux zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Syrah en Merlot. In 1994 kreeg Bolgheri zijn eigen DOC. De wijnen worden door een brede groep wijnliefhebbers zeer gewaardeerd.

Sassicaia

Sassicaia is heel lang de beroemdste Vino da Tavola van Italiaanse bodem geweest. Toen in 1940 Mario Incisa dell Rochetta in de buurt van San Guido er enkele stokken Cabernet Sauvignon plantte voor eigen gebruik, kon hij niet vermoeden wat een impact dit zal hebben. Samen met zijn neef Piero Antinori en oenoloog Giacomo Tachis zagen ze het enorme potentieel van de cabernet sauvignon in deze streek. Met de Franse professor en oenoloog Emile Paynaud hebben ze gewerkt aan de ontwikkeling van Sassiscaia.

Het duurde nog tot 1968 voordat de eerste wijn van Sassiscaia op de markt kwam. Het gebied in Toscane waar de wijn werd geproduceerd had geen enkele status in herkomstbenamingen en bovendien werden Franse druiven als Cabernet Sauvignon, Cabernet franc en Merlot gebruikt. Het DOC instituut van Toscane was ‘not amused’ over deze exotische dwaling. Sassicaia kreeg daarom niet meer dan een karige status Vino da Tavola mee. De restaurants in Toscane zagen echter hier duidelijk potentieel in en zetten ze direct op hun wijnkaart!De rebellerende wijnmakers gingen echter door met het maken van wijnen met allochtone druivenrassen. Laag geklasseerd maar kwalitatief geweldige wijn. En vaak voorzien van een stevig prijskaartje. Sassicaia is een blend van 85% Cabernet sauvignon en 15% Cabernet franc. Wijn uit Bolgheri heeft een grote naam opgebouwd en ook Angelo Gaja begon hier in Toscane te experimenteren. Bolgheri behoort tot de vermaarde categorie ‘Super Tuscans’ en heeft een DOC Bolgheri. Sassicaia bezit inmiddels zelfs een eigen DOC: Bolgheri-Sassicaia!