Wijnen uit Lugana

Voor degenen die nog niet bekend zijn met Lugana, je bent niet de enige – deze kleine DOC is in de loop der jaren grotendeels onbekend gebleven. Lugana is ook een van de weinige Italiaanse wijnregio's die twee provincies, Brescia en Verona, en twee regio's, Lombardije en Veneto, doorkruist. En mocht u zich in Noord-Italië aan het Garda meer bevinden, dan ligt de regio Lugana aan de rand van het grootste meer van Noord-Italië, het Gardameer, dat een onmogelijk prachtig landschap uitstraalt.
Wijnen per streek
Druif
Smaak
Prijs

De meeste wijngaarden van Lugana strekken zich uit van het dorp Desenzano tot Peschiera. Dit is inclusief delen van Lonato, Pozzolengo en Sirmione. Dit vormt een relatief kleine productiezone van slechts 600 ha. De druivensoort Verdicchio (ook hier bekend als Turbania) is de essentiële druif in de witte wijnen uit het gebied. Het gedijt dan ook goed op de kalkhoudende kleigronden van de zone. Deze zijn rijk aan minerale zouten die het fruit helpen om een ​​hoge mate van rijpheid en organoleptische complexiteit te bereiken. Alle Lugana-wijnen moeten minimaal 90% van deze variëteit bevatten. Ze zijn vaak geprezen om hun balans, structuur en geur (vergelijkbaar met die van Soave Classico). Ze kenmerken zich ook door hun frisheid, fruitconcentratie, onderliggende bloemen- en kruidentonen en delicate zuurgraad.

Lugana staat niet alleen bekend om zijn fruitige witte wijnen. Het staat bovendien ook bekend om zijn intens gekleurde rode wijnen, gemaakt met behulp van Groppello-, Marzemino-, Sangiovese- en Barbera-druiven.