Prosecco Valdobbiadene - Conegliano

Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 3 resultaten

Prosecco Conegliano-Valdobbiadene is een DOCG-titel die men geeft aan een prestigieuze zone voor Prosecco-wijnen gemaakt van de Glera-druivensoort in de wijnstreek Veneto in het noordoosten van Italië. De appellatie is in 1969 als DOC opgericht en 40 jaar later gepromoveerd tot DOCG. Sommige retailers en andere bronnen beschrijven de wijn als Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene.

De zone is gelegen nabij het centrum van de provincie Treviso. Het stroomgebied beslaat ongeveer 25 kilometer van oost naar west, net ten noorden van Montello en Colli Asolani. De opbrengst van de wijngaard is gemaximeerd op 13,5 ton per hectare.

De Superiore indicatie geeft een meestal iets hoger minimum alcoholpercentage per volume inhoud. Hier geldt het voor alle mousserende wijnen. Elke frizzante (semi-mousserend), occasionele tranquillo (still) en Col Fondo-wijnen mogen de Superiore-titel niet gebruiken.

Col Fondo (Sur Lie) bewolkte Prosecco begint langzaam op de markt te verschijnen. Het heeft een eerste gisting in drukloze tanks en ondergaat vervolgens een tweede gisting op fles. De wijn is grijs en troebel omdat hij niet degorgement ondergaat zoals Champagne. De producenten zeggen dat het de originele stijl van Prosecco-wijnen weerspiegelt. je ziet ze echter nog niet veel op de markt.
Charmat Methode
De wijnen zijn in bijna alle gevallen anders gemaakt met behulp van de Charmat-methode in onder druk staande tanks, autoclaven genaamd. Net als in andere Prosecco-zones kunnen de zoetheidsniveaus variëren. Brut laat tot 12 gram suiker per liter toe, terwijl Extra Dry-wijnen variëren van 12-7 g/l. Het meest verwarrende is dat Dry (“droge”)  Prosecco-wijnen het zoetst zijn, tussen 17 en 32 g/l.

De Prosecco Conegliano-Valdobbiadene  Superiore Rive DOCG zit boven de generieke appellatie. Het is van toepassing op 43 Rive-wijnen uit een specifieke gemeente of wijngaard. Typisch is dit een van de steile hellingen die kenmerkend zijn voor het gebied. In deze categorie zijn de opbrengsten beperkt tot 13 ton per hectare en wordt het fruit alleen met de hand geplukt. Op het etiket staat altijd het jaartal.

In 2009 creëerden de Italiaanse wijnautoriteiten de Prosecco DOC. Dit omvat grote gebieden van zowel Veneto als Friuli-Venezia Giulia, de thuislanden van de druiven- en wijnstijl. In hetzelfde jaar werd de naburige Prosecco Colli Asolani DOCG geïntroduceerd als aanvulling op de Conegliano Valdobbiadene DOCG.