Pinot Grigio

Pinot Gris en Pinot Grigio: Dat lijkt wel erg op elkaar. Is ook gewoon dezelfde druif. Echter de smaak kan – net als de namen – nogal verschillen. Terroir en klimaat maakt nogal wat uit. Dus wanneer spreken we van een Pinot Gris en wanneer van een Pinot Grigio? En hoe zijn die verschillen in smaak? Je leest het hier.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 16 resultaten

Pinot Gris en Pinot Grigio… is er ook verschil?

Pinot gris en de Pinot Grigio zijn natuurlijk dezelfde druiven wijnen echter ze zijn twee compleet verschillende wijnlanden aangeplant. Frankrijk en Italië. Beide druiven hebben dan ook dezelfde blauwgrijze kleur. Er kunnen dan ook zelfs lichtrode wijnen van worden gemaakt. vaak tref je ook  een Rosé van Meestal treffen we toch ze vaak aan als witte wijnen.  Ondanks dezelfde kleur is het mogelijk dat je een duidelijk verschil proeft tussen de twee. Hun afkomst  van Frankrijk (Elzas) en Italië (vooral Veneto) met elk hun eigen terroir en klimaat zorgt ervoor dat ze toch een duidelijk verschillend smaakbeeld hebben.

Ieder zijn eigen stijl

Deze druif heeft dus een verschillende afkomst. Dit zorgt voor een verschil in smaak tussen beiden. Maar welk verschil proef je precies? wat proef je dan?

De Italiaanse Pinot Grigio, Hoe smaakt deze dan ? Wat maakt hem zo anders?

De typisch Italiaanse versie van deze druif is heel anders. De primaire fruitsmaken hier zijn limoen, citroen, peer, witte nectarine en appel. Afhankelijk van waar de druiven worden verbouwd, kan Pinot Grigio vage honingachtige tonen, bloemige aroma’s zoals kamperfoelie en een zoutachtige mineraliteit aannemen. Italiaanse Pinot Grigio. Meestal helemaal droog met briljante zuren met een bittere amandelnoot. Hij heeft geen opvallend unieke smaak zoals Moscato of Riesling, maar het biedt wel een verfrissende twinkeling van zuurgraad en een wat zwaar gevoel op het midden van je tong.

Met name uit Friuli’s witte wijn-hartland Collio, die verbluffend fruitig zijn met echte schil en een bloemige geur, terwijl ze toch voldoende zuurgraad behouden (soms een zekere zoutheid en vaak een beetje kooldioxide) om ze levendig te houden. In Lombardije wordt Pinot Grigio soms gemengd met de veel breder aangeplante Pinot Bianco door de drukke mousserende wijnproducenten in de regio.

Pinot Grigio is wel een veel gevreesde druivensoort in Sommelier Blinde Proeverijen. Veel wijnexperts identificeren Pinot Gris aan de hand van de kenmerken die het niet heeft.

Welk gerecht past bij Pinot Grigio?

de italiaanse versie past het beste bij lichte, frisse en elegante smaken. Denk aan zomerse gerechten zoals salades, kip en zeevruchten, maar ook aan lichte pastagerechten en risotto’s, en vermijd zware sauzen ten gunste van crèmes en vinaigrettes.

Is Pinot Grigio droog of zoet?

Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat ie duidelijk droog is. Pinot Grigio smaakt bijvoorbeeld ook vaak minder zoet dan Chardonnay vanwege zijn hogere zuurgraad bijvoorbeeld.

Er zijn twee voorbeelden waar Pinot Grigio zoet is. Een voorbeeld is de goedkope supermarkt Pinot Grigio die is ontworpen om wijndrinkers midden in de week te lokken. Deze vindt u echter niet bij ons. De tweede en aanzienlijk zeldzamer) zijn de lichtzoete Pinot Gris uit de Elzas.

Hoe smaakt de Franse Pinot Gris dan ?

De Elzas is een wijnregio in het Noordoosten van Frankrijk. Het klimaat is hier zonnig, warm en vooral droog.  De Pinot Gris die hier groeit een geurige, goudgele wijn met een volle, soms zelfs ‘vettige’ smaak geeft. Vooral veel fruit (nectarine), iets rokerigs en weinig zuren. Alsace Pinot Gris-wijnen moeten worden gemaakt met 100% Pinot Gris-druiven en kunnen zeer complex zijn.  Je ontdekt kruidentonen van kaneel, honing, kruidnagel, meyer-citroen en gember gecombineerd met een langgerekte tintelende afdronk. Is vaak een goede combinatie bij gerechten die een licht zoetje of juist iets exotisch hebben. Bijvoorbeeld Indiase of thaise curry’s in kokossaus,  of roergebakken gamba’s.  Een klassieker is het echter bij een goede huisgemaakte Paté. Door het gebruik van lever krijgt dit gerecht ook een zoetje welke erg mooi aansluit bij de wijn.