Basilicata

Basilicata is een vrij kleine wijnregio in het zuidwesten van Italië. Tegelijkertijd ook een economisch arme regio. De wijngaarden liggen op de steile hellingen van gedoofde vulkanen en hebben daardoor een duidelijk mineraal karakter.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 3 resultaten

Wijnen uit Basilicata

Basilicata is met zo’n 10.000 hectare een vrij kleine wijnregio in het zuidwesten van Italië. Tegelijkertijd ook een economisch arme regio. De wijngaarden liggen op de steile hellingen van gedoofde vulkanen en hebben daardoor een duidelijk mineraal karakter. Echter niet meer 2% van de wijn uit Basilicata heeft een DOC status. De economische activiteit is beperkt en dat geldt ook voor de wijnbouw. De omstandigheden zijn echter juist wel zeer goed om kwaliteitswijnen te maken. Het is droog, bergachtig en veel wijngaarden liggen op löss of op een vulkanische bodem. In dit ruige landschap is het voor de wijnboeren niet eenvoudig werken. Ze binden hun druivenstokken aan palen met een draadframe om ze optimaal te kunnen laten rijpen. Door de steile hellingen moet de oogst handmatig worden verricht.

De beste wijnen uit Basilicata worden van de Aglianico druif gemaakt. De Aglianico is een echte kwaliteitsdruif die ook in Campania prachtige wijnen voortbrengt. De beste uit Basilicata is de Aglianico del Vulture DOC uit de vulkanische wijngaarden van de Vulture regio op 400 tot 600 meter. Een aromatische en stevige rode wijn die veel elegantie kan hebben en die tot de meest interessante rode wijnen van Italië mag worden gerekend. Daarnaast maken de wijnboeren uit Basilicata rode wijn van PrimitivoMalvasia Nera en wit van Malvasia Bianco, Greco en de Fiano.

Rode wijnen uit Basilicata

De wijnproductie van de regio richt zich voor een groot deel op de “Aglianico del Vulture”. De wijnen zijn van redelijke stevige structuur.  Ze heeft een donker gekleurde dikke schil. Aglianico loopt vroeg uit, maar rijpt heel laat. Soms kan ze zelfs pas in november geoogst worden. Gelukkig heeft men een Mediterraan klimaat en daardoor minder last van een weeromslag die voor groot verschil tussen oogstjaren kan veroorzaken. Aglianico groeit in een soort halve maan van Napels tot aan Bari.

Hier komen de beste Aglianico wijnen vandaan – de Aglianico del Vulture en de Taurasi – met aroma’s van pruim, kers, zwarte peper,  en chocola. door de stevige zuren en een optimale tannine kwaliteit kunnen deze wijnen lang rijpen. De grootste wijnen van Zuid-Italië worden gemaakt van Aglianico.  Een mooie voorbeeld is de Piano del Cerro Aglianico del vulture die bijvoorbeeld uitstekend combineren met gerechten met geit.

Witte wijnen

Voor de witte wijnen in Basilicata zijn er verschillende opties: Vesevo Greco di Tufo DOCG bijvoorbeeld waar de greco druif , aangeplant op een oude verweerde vulkanische ondergrond (tufsteen) voor een lekker pittig mineralig glas wijn zorgt. Maar ook de Malvasia zien we hier veel aangeplant.  Deze druif levert zeer aromatische wijnen op met geuren van overrijpe abrikoos, perzik en peer en ook duidelijk nootachtig, is zacht, elegant en heeft een matige zuurgraad. De fruittonen blijven op de achtergrond met in de afdronk een bittertje van amandelen.