Emilia-Romagna

De wijnregio Emilia-Romagna, gelegen in het noorden van Italië, is een ware schatkamer voor wijnliefhebbers. Wij bij Italiaansewijnwinkel.nl zijn erg enthousiast over de Enigma Sangiovese, Conte di Campiano sangiovese, uiteraard Lambrusco en de wijnen van het wijnhuis Luretta.
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Wijnen uit Emilia Romagna: een overvloed aan smaak en diversiteit

De regio Emilia-Romagna, gelegen in het noorden van Italië, staat bekend om een aantal typische streekproducten: Parmaham, Balsamico azijn, Parmezaanse kaas, pasta Bolognese. Maar er komen ook heel veel verfijnde wijnen uit Emilia-Romagna. Deze regio is een ware schatkamer voor wijnliefhebbers.

Het klimaat in Emilia Romagna varieert van gematigd tot mediterraan en een gevarieerd terrein van heuvels tot laagland. Dit biedt deze regio de ideale omgeving voor de productie van diverse en karaktervolle wijnen.

Druivenvariëteiten

Sangiovese: Voor liefhebbers van robuuste rode wijnen biedt Emilia-Romagna een scala aan wijnen op basis van de Sangiovese-druif. Vooral in de subregio Romagna komt deze druif tot volle bloei, resulterend in wijnen met een krachtig karakter, rijke smaken en uitgesproken tannines.

Lambrusco: De bekendste en meest iconische wijn uit Emilia-Romagna is ongetwijfeld Lambrusco. Deze mousserende wijn wordt voornamelijk geproduceerd in de provincies Modena en Reggio Emilia. Lambrusco staat bekend om zijn levendige bessensmaak en bruisende karakter, waardoor het de ideale keuze is om te paren met de hartige en smaakvolle gerechten uit de regionale keuken.

De diversiteit in druivensoorten en wijnstijlen weerspiegelt de rijke geschiedenis en de levendige culinaire tradities van Emilia-Romagna. Of je nu de sprankelende vreugde van Lambrusco wilt ervaren of de diepte van een Romagna Sangiovese wilt ontdekken, deze regio biedt een uitnodigende reis door de smaken van Italië.

Topwijnen:

Wij bij Italiaansewijnwinkel.nl zijn enthousiast over de Enigma Sangiovese, Conte di Campiano sangiovese en de wijnen van het wijnhuis Luretta uit de wijnregio Emilia-Romagna. De specialiteit van de regio Emilia-Romagna is over de hele wereld bekend: de licht mousserende wijnen van de Lambrusco druif. Deze druif wordt gebruikt om lichtzoete, fruitige wijnen met een frisse zuurgraad te maken. Lambrusco is een lichtvoetige wijn die gekoeld gedronken wordt. De reputatie van de Lambrusco is niet altijd even goed. Maar dat is niet terecht. In Emila Romagna wordt zeker ook uitstekende Lambrusco gemaakt.

Naast Lambrusco produceert men in Emiliano-Romagna ook gastronomische goede wijnen. Deze zijn op basis van de Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Barbera en Bonarda. De brede vlaktes ten zuiden van de rivier de Po zijn de bron van sommige verfijnde rode wijnen. Deze worden nu gemaakt in Romagna, voornamelijk van Sangiovese, geplant in het heuvelachtige oosten van de regio. Trebbiano di Romagna daarentegen is meestal droog, wit en neutraal. Deze grote regio is ook de thuisbasis van Lambrusco,