Wijnen uit Barolo
Resultaat 1–12 van de 17 resultaten wordt getoond
-
Beni di Batasiolo Barolo
Beni di Batasiolo Barolo - 2017
Barolo -
Cascina Ghercina Barolo DOCG
Cascina Ghercina Barolo DOCG - 2016
Barolo -
Damilano Barolo Brunate
Damilano Barolo Brunate - 2013
Barolo -
Damilano Barolo Brunate 2015
Damilano Barolo Brunate 2015 - 2015
Barolo -
Damilano Barolo Brunate 2016
Damilano Barolo Brunate 2016 - 2016
Barolo -
Damilano Barolo Cannubi
Damilano Barolo Cannubi - 2013
Barolo -
Damilano Barolo Cannubi 2016
Damilano Barolo Cannubi 2016 - 2016
Barolo -
Damilano Barolo Lecinquevigne
Damilano Barolo Lecinquevigne - 2018
Barolo -
G.D. Vajra Barolo “Albe”
G.D. Vajra Barolo "Albe" - 2016
Barolo -
G.D. Vajra Barolo Serralunga
G.D. Vajra Barolo Serralunga - 2016
Barolo -
Gaja Barolo Dagromis 2016
Gaja Barolo Dagromis 2016 - 2016
Barolo -
Gaja Barolo DOCG Dagromis
Gaja Barolo DOCG Dagromis - 2015
Barolo
Barolo, koning der wijnen
Daar waar men Barbaresco de ‘koningin van de wijnen’ noemt, heeft de Barolo de bijnaam ‘koning van de wijnen’. Beide wijnen hebben een DOCG status en worden tot de beste rode wijnen van Italië gerekend. De Nebbiolo druif geeft de Barolo een lichte kleur, een intensieve etherische geur die doet denken aan gedroogde rozen en viooltjes. Barolo is zeer rijk aan tannine en door deze tannine structuur waardor de wijn zich pas ontplooien na enkele jaren rijping.
De laag hangende herfstnevel (nebbia) is de naamgever van de nebbiolo druif. Binnen Piemonte doet de nebbiolo druif het bijzonder goed, buiten de Piemonte doet de druif het veel minder overtuigend.
Het gebied heeft een wijngaardareaal van slechts 1.900 hectare beplant met Nebbiolo. Met een vrij lage opbrengst van 35-40 hl/hectare, is de jaarlijkse opbrengst van de Nebbiolo druif in Barolo duidelijk beperkt. De schaarste van de wijn verklaard voor een deel het hogere prijsniveau.
De wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied tussen 250 en 450 meter boven zeeniveau. Het heuvelachtige terrein maakt het bewerken van de wijngaarden lastig. Er zijn ook vlakkere delen bij Verduno, waar de laatste jaren veel nieuwe wijngaarden zijn aangelegd die gemakkelijker te bewerken zijn.
Traditionele en moderne Barolo
Een grote groep producenten hanteert een mix van traditionele en moderne vinificatie technieken. Bij traditionele technieken kan de inweking op de druivenschillen 20 tot 30 dagen in beslag nemen. Een houtrijping van 4 jaar (of tot 8 jaar) is niet ongewoon. De wettelijke verplichting rijping is drie jaar, gerekend vanaf 10 januari volgend op het oogstjaar waarvan er minimaal twee op hout. Als een Barolo minimaal vijf jaar rijping heeft gehad, mag de wijn riserva worden genoemd. Door de tannines van de druiven en de langdurige houtrijping is een traditioneel gemaakte Barolo als gevolg minimaal 20 jaar houdbaar.
Aan de andere kant bestaan er in Barolo de moderne wijnmakers die meer keldergestuurde wijnen produceren. Deze wijnen zijn vaak te herkennen aan een opvallend intense diepe kleur, geconcentreerde smaak en geur van eikenhout. Deze wijn vormt zich aanzienlijk sneller voor consumptie de hedendaagse consument.
Barolo wijn is concluderend bij uitstek een eetwijn om te combineren met rijke gerechten en stevige kazen.