Langhe

De Langhe vormt samen met de Monferrato en de Roero het hart van Piemonte. Het is het belangrijkste herkomstgebied van de culinaire traditie van Piemonte, de wereldberoemde piemontese keuken. En uiteraard de beroemde wijnen als Barolo en Barbaresco. Buiten deze is ook de Dogliani een belangrijke wijnstreek, en zijn er diverse DOCG en DOC wijnen die uit (vrijwel) de hele Langhe mogen komen. De belangrijkste appellatie voor rode wijn is de Barbera d’Alba DOC, waaronder ook zeer grootse wijnen gemaakt worden.
Regio
Zoek een regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Langhe is de heuvelachtige subregio ten oosten van de rivier de Tanaro en ten zuiden van Alba. Gelegenin de provincie Cuneo in Piemonte (Piemonte). De naam “Langhe” is de meervoudsvorm van langa, een lokaal woord voor een lange, laaggelegen heuvel.

Een Langhe DOC-wijn kan rosso, bianco of rosato (rood, wit of rosé) zijn. Een blend of een variëteit met de naam van het druivenras op het etiket. Het kan stil zijn, frizzante (semi-sprankelend). Maar ook  novello (een vroege, jeugdige stijl voor rode wijnen) of passito (gemaakt van gedroogde druiven).

Het Langhe-gebied heeft een lange geschiedenis van wijnbouw.  Veel van de wijnen die hier zijn gemaakt, gebruiken traditionele, gevestigde druivensoorten zoals Arneis en Favorita (Vermentino) voor witte wijnen en Nebbiolo, Dolcetto en Freisa voor rode wijnen. Het DOC bestrijkt een veel groter gebied dan de meeste andere. Binnen zijn grenzen zijn enkele van de beroemdste DOCG-wijnen in Italië te vinden. Hieronder zijn de grote Nebbiolo-centra van Barolo en Barbaresco, plus Asti en Dogliani.

Maar voor wijnen die niet voldoen aan de productiecriteria (productiegebied, druivenrassen of wijnbereidingstechnieken) die aan deze prestigieuze namen zijn gekoppeld, is er de Langhe DOC die meer versoepelde productiebeperkingen heeft. Hierdoor kunnen wijnmakers experimenteren met rassen en technieken. Het meest voor de hand liggende effect van dit voordeel tot nu toe is bijvoorbeeld een toename van de productie van Langhe Chardonnay-wijnen.

Vrijere wetgeving zorgt voor meer internationale druivenrassen

Sinds de introductie in november 1994 heeft de Langhe DOC een aanzienlijke reputatie verworven.  Oa vanwege zijn innovatieve wijnbouw en het gebruik van internationale variëteiten (Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc zijn uitstekende voorbeelden). De creativiteit heeft dan ook bovendien geleid tot een nieuwe generatie wijnen van hoge kwaliteit. Hiervan zijn vele vergelijkbaar met de prestigieuze “Super Tuscans” uit Toscane.

In 2011 werd de nieuwe DOCG Alta Langa Metodo Classico gesmeed in het vuur van de Italiaanse wijnbureaucratie. Op dat moment is de voormalige Dolcetto delle Langhe Monregalesi DOC ontbonden en het wijnbouwgebied overgedragen onder de nu bredere Dogliani DOCG-vlag.