Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige is een Italiaanse regio gelegen in het noordoosten van het land, aan de grens met Oostenrijk en Zwitserland. Het is een van de meest gerenommeerde wijnregio’s van Italië met frisse witte wijnen en lichte fruitige rode wijnen.
Wijnen per streek
Show more Show less
Druif
Smaak
Prijs

Toont alle 2 resultaten

Trentino-Alto Adige is een Italiaanse regio gelegen in het noordoosten van het land, aan de grens met Oostenrijk en Zwitserland. Het is een gebied dat bekend staat om zijn prachtige bergen, valleien en meren, en het is ook een belangrijke wijnproducerende regio. De wijnbouwtraditie in Trentino-Alto Adige gaat terug tot de Romeinse tijd, en vandaag de dag is het een van de meest gerenommeerde wijnregio’s van Italië.

Het unieke klimaat en de geografische ligging van Trentino-Alto Adige dragen bij aan de bijzondere kenmerken van de wijnen uit deze regio. Het gebied wordt beschermd door de Alpen, waardoor het een koeler klimaat heeft dan de meeste andere wijnregio’s in Italië. De wijnstokken groeien op steile hellingen en op verschillende hoogtes, variërend van lagere valleien tot hoger gelegen terrassen. Dit resulteert in grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, wat gunstig is voor de ontwikkeling van aroma’s en zuren in de druiven.

De regio Trentino-Alto Adige produceert een breed scala aan wijnen, variërend van wit tot rood, evenals mousserende wijnen. Enkele van de meest populaire druivenrassen die in deze regio worden verbouwd zijn:

Witte druiven: Pinot Grigio, Chardonnay, Gewürztraminer en Müller-Thurgau. Pinot Grigio is waarschijnlijk de meest bekende witte wijn uit deze regio. De wijnen gemaakt van deze druiven zijn over het algemeen fris, fruitig en aromatisch, met een goede zuurgraad.

Rode druiven: Schiava, Lagrein en Teroldego. Schiava is een inheems druivenras dat voornamelijk wordt gebruikt voor het produceren van lichte, fruitige rode wijnen. Lagrein is een andere inheemse variëteit en staat bekend om zijn diepe kleur en uitgesproken smaken. Teroldego is ook een populaire rode druif in deze regio en geeft wijnen met intense kleur, krachtige tannines en levendige fruitaroma’s.

Naast deze druivenrassen worden er ook experimenten uitgevoerd met internationale variëteiten, zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc, die ook goede resultaten opleveren in Trentino-Alto Adige.

De wijnproductie in Trentino-Alto Adige is sterk gericht op kwaliteit. Veel wijnproducenten in de regio maken gebruik van moderne wijnbouwtechnieken en investeren in geavanceerde apparatuur om de kwaliteit van de wijnen te waarborgen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan duurzame wijnbouwpraktijken en biologische wijnbouw.

Kortom, de wijnen uit Trentino-Alto Adige zijn bekend om hun frisheid, complexiteit en elegantie. Of je nu van wit, rood of mousserend houdt, deze regio biedt een breed scala aan hoogwaardige wijnen die de moeite waard zijn om te ontdekken.