Sicilia (Sicilië)

Sicilië is op wijngebied misschien wel de meest onderschatte regio van Italië! Hier komen prachtige wijnen vandaan! Wijnen van kleine wijnproducenten, zoals Etna bianco en Etna rosso. De vulkanische bodem zorgt voor een unieke smaak aan de wijn door de mineralen. Ook de grote wijncoöperaties (samenwerkingsverband tussen verschillende wijnboeren) produceren prachtige kwaliteitswijnen. Een tip: Cerasuolo di Vittoria! De enige rode wijn met de kwalificatie DOCG.
Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Flesinhoud
Flesinhoud
Toon meer opties
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Duurzaam
Duurzaam
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Smaak
Toon meer opties
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Resultaat 1–16 van de 31 resultaten wordt getoond

Wijnen uit Sicilië

In de Middellandse Zee, bij de punt van de voet ligt het eiland Sicilië. Het vulkanische eiland word gekenmerkt door heuvels en bergen met als hoogtepunt de Etna, één van de grootste actieve vulkanen ter wereld. Sicilië was voor lange tijd vooral bekend vanwege de aanplant van graan, amandelen, citrusvruchten en druiven, maar de wijnbouw gaat bijvoorbeeld ook al minstens 4000 jaar terug. En juist de vulkanische bodemsamenstelling is bij uitstek geschikt voor de wijnbouw.

Vroeger waren de wijnen uit Sicilië erg rustiek, hadden veel alcohol en weinig fruit. Internationaal was er daarom nauwelijks belangstelling voor deze wijnen. Het enige wat wel enige internationale belangstelling kreeg was de Marsala, een versterkte oxidatieve wijn.

Door de technologische modernisatie is vanaf de 90’er jaren zijn de vinificatie technieken en het (veel) betere wijngaardmanagement, zijn de wijnen kwalitatief enorm gestegen. Ze worden over de hele wereld graag gedronken.  Tegenwoordig zijn de wijnen van de Nero d’Avola niet meer weg te denken uit elk wijnassortiment. De vulkanische wijnen op en direct rondom de vulkaanberg Etna bevatten een typische mineraliteit en hebben vaak een lekker rafelrandje. Daarbij zorgen de thermale winden vanuit zee voor verkoeling in de wijngaarden waardoor de wijnen een lekker fris karakter blijven houden.

Siciliaanse wijnen hebben én het heerlijke rijpe, bijna gekonfijte fruit wat zo kenmerkend voor wijnen uit het zuiden van Italië én veel fraicheur door de opwekkende zuren. Bij Italiaanse wijnwinkel zijn we er ook zeer enthousiast over Sicilië en hebben dan ook diverse prachtige wijnen in ons assortiment.

Rode wijnen

De overvloedige zon maakt veel Siciliaanse wijnen vol, kruidig en aromatisch. Door kruisbestuiving met omringende planten geven de druiven ook aroma’s van mediterrane kruiden zoals tijm, rozemarijn en mirre.  Vaak zijn het mooie geconcentreerde wijnen met een goede balans en zachte rijpe tannines. Net als veel andere wijngebieden in Italie heeft Sicilië ook enkele typisch lokale druivenrassen. De Nero d’ AvolaFrappato en de Nerello Mascalese zijn daarvan de bekendste rode druivensoorten.

De meest bekende en aangeplante rode druif van het eiland is de Nero d’Avola en tegenwoordig in zwang als autochtone rode wijn van Sicilië. De druif geeft over het algemeen fluwelige, intense wijnen met aroma’s van rijp fruit, chocola, en zoethout, hij verdraagt houtrijping goed.

Voor een echt stevige en gastromische top wijn adviseren wij de Baglio del Cristo di Campobello Sicilia DOC Lu Patri terwijl de Sogno del Sud Nero d’ Avola juist een soepele wijn is voor alledag.  Twee wijnen met een erg groot verschil van dezelfde druif.

De Etna is het gebied in opkomst. In de directe nabijheid van de vulkaan groeit de rode Nerello Mascalese op vulkanische ondergrond  De druif  geeft een wijn die aan Bourgogne doet denken vanwege de lichtgekleurde wijnen, frisse aciditeit en een geparfumeerd florale neus.

De jonge wijnen kunnen nog wel eens getekend zijn door aanwezige tannine, maar na enkele jaren flesrijping zijn het net deze wijnen die evolueren tot echt complexe, geparfumeerde pareltjes.

Witte wijnen uit Sicilië

In de provincie Trapani wordt de witte druivensoort Catarratto verbouwd. De Catarratto is nogal een druif met een duidelijke eigen signatuur . Dit levert een geurige, krachtige witte wijn op die goed combineert met antipasti en vis.  Onze Cataratto uit het noorden van Sicilïe is een heel goed voorbeeld hiervan.

Andere bekende witte druiven uit Sicilië zijn Grillo en Inzolia.

Net zoals de Grillo uit Sicilië, werd en wordt de Inzolia druif voornamelijk gebruikt voor de productie van Marsala. Maar door moderne wijntechnieken krijgt de Inzolia druif meer  fruitigheid waar ook een vleugje amandel in te proeven valt. De Inzolia wordt vaak geblend met de Cataratto druif om haar meer body te geven. Dit heeft zij echt nodig, anders is soms de wijn wat eenvoudig van smaak.

De laatste jaren is men er in Sicilië goed  in geslaagd om op juist op basis van de grillo lekkere , niet al te complexe frisse fruitgedreven wijnen te maken die garant staan voor onmiddellijk no nonsense drinkplezier. Wie houdt er niet van zonnige aperitiefwijnen die barsten van een tropische geurenfestival? Daar ligt inderdaad de sterkte van een goed gemaakte grillo: een fruitige geur (perzik, peer, ananas) gecombineerd met wat florale toetsen en voldoende zuren om het geheel boeiend te houden.

Onze  biologische Sogno del Sud Grillo (bio) van Italiaanse wijnwinkel is dan ook een pleaser bij uitstek. Heerlijk sappig fris citrus met een hint van abrikoos. Sicilië op zijn best voor een heel klein prijsje.